Agenda Rotterdam-Rijnmond

Zondagochtendbijeenkomst: "Het humanisme heeft zijn langste tijd gehad"

16 sep

Zondagochtendbijeenkomst: "Het humanisme heeft zijn langste tijd gehad"

‘Het humanisme heeft zijn langste tijd gehad’

Dit zijn niet mijn woorden, maar het is de titel van een interview met Yuval Noah Harari die bekend is geworden van Sapiens, een kleine geschiedenis van de mensheid en van Homo Deus, een kleine geschiedenis van de toekomst.

Bij het lezen van Sapiens werd ik gegrepen door verschillende vormen van Humanistische religies (!), - zie de tabel op pagina 249 van dit boek - en in Homo Deus gaat Harari nog een stuk verder en beschrijft hij dat wij de mensheid het in de toekomst gaan verliezen van een mogelijke nieuwe intelligente levensvorm. Afgelopen zaterdag las ik een interview naar aanleiding van zijn nieuwst boek: 21 lessen voor de 21ste eeuw.

Er wordt verschillend over Harari gedacht. Is hij wetenschapper of meer een goeroe? Wat kunnen wij, humanisten, met zijn verhaal?

Graag wil ik, op zondag 16 september, met jullie in gesprek over het gedachtengoed van deze jonge man uit Israël. We laten hem eerst zelf aan het woord en ik hoop op het eind van de bijeenkomst met jullie vast te kunnen stellen of ik wel of niet kennis wil gaan nemen van de 21 lessen.

John Geurts

Beeld: http://www.ynharari.com/