Agenda Winterswijk en omstreken

Zingeving uit muziek

2 apr

Zingeving uit muziek

Lezing door Lennart Kolenberg

Inloop met koffie of thee: 10.15

Neem je eigen muziek mee, in de vorm van MP3, IPod en dergelijke, met snoertjes. Een laptop is aanwezig.

Hoe is muziek zingevend? Daarover gaat dit programma. Tijdens een lezing van zo’n 25 minuten gaat Lennart Kolenberg in op verschillende filosofische en psychologische theorieën waaruit het belang van muziek spreekt.

Lennart: “Ik gebruik muziek om me af te leiden, om me te laten lachen, te laten huilen, bij te werken, mee te werken. Net als ontelbaar veel mensen over de hele wereld speelt muziek een belangrijke rol in mijn leven. Het is voor mij een van de belangrijkste bronnen van zingeving. ”Van de oude Grieken, die een kosmisch wereldbeeld waarin muziek een belangrijke plaats innam, tot de Oosterse mystici, tot de nieuwe metafysica van Schopenhauer en de praktijken van Jung en Freud. Wat is in hun theorieën zingevend aan muziek? Wat is zingeving?

Na deze lezing gaan we luisteren. Iedereen wordt uitgenodigd om zijn of haar favoriete muziek te laten horen. Waarom kiest iemand voor precies dit stuk? Wanneer hoorde je het voor het eerst? Waar doet het je aan denken? Hoe vind je het om dit te delen? Doormiddel van deze vragen werkt Kolenberg rondom de ervaring van zingeving uit muziek. En om aan te tonen hoe diep muziek in ons wezen zit, eindigen we met een paar experimentjes, en een kleine uitdaging…