Kinderen lopen tegen allerlei grappige, praktische en ingewikkelde of verdrietige dilemma’s aan. Hoe gaan ze daarmee om? Hoe en waarom komen zij tot een bepaalde beslissing?

Wat zou jij doen? Die vraag staat centraal in de tv-serie van Human die vanaf september 2019 te zien is. (10 afleveringen wekelijks vanaf 1 september bij Zapp op NPO 3, 19.25 uur).

Wat zou jij doen? gaat on tour. Aan de hand van dilemma’s uit de serie gaan kinderen tussen de 10 en 13 jaar, ouders, leraren, pedagogen en andere opvoeders met elkaar in gesprek. Onder leiding van een moderator, met tv-fragmenten en een inspirerend betoog van een kinderfilosoof. Welke waarden willen opvoeders kinderen meegeven? Hoe vind je de balans tussen loslaten en vertellen hoe ze het moeten doen? En wat vinden de kinderen hier zelf van?

Wanneer
Dinsdag 29 oktober 2019

Hoe laat
17:00 – 17:30: Inloop met vegetarische maaltijd
17:30 – 19:00: Programma Wat zou jij doen? on tour

Locatie
Humankind – BSO Hooizolder
– OBS De Vierambacht (in de aula)
Nozemanstraat 75
Rotterdam
Google Maps

Ticket kind (10-13 jaar)* (inclusief vegetarische maaltijd)
€ 2,50
*Kinderen (10-13 jaar) kunnen meedoen aan de tour, onder begeleiding van een ouder/verzorger/leerkracht.

Ticket volwassene (inclusief vegetarische maaltijd)
€ 2,50

Ja ik doe mee

Inspiratoren bij Wat zou jij doen? on tour:
Rotterdam

Lotte Huijing

Moderator: Lotte Huijing
Lotte Huijing wil graag interactie en daadwerkelijke uitwisseling tussen mensen bewerkstelligen. Dit staat centraal in haar docentschap aan de Universiteit voor Humanistiek en in haar werk als Mensketier in organisaties. Dilemma’s onderzoeken met elkaar en ethiek dichtbij brengen, spreekt haar aan in deze tour.

Saskia Gardien, Humanistisch Vormingsonderwijs docent, inspirator bij Wat zou jij doen? on tour 2019 in Rotterdam

Humanistisch Vormingsonderwijs docent: Saskia Gardien
Saskia Gardien is van oorsprong docent drama en werkt sinds 10 jaar voor Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO primair). Ze geeft leiding aan een team van 28 docenten die deze lessen verzorgen. Bij humanistische vorming onderzoeken kinderen levensvragen op een interactieve, creatieve en speelse manier. Dit geeft kinderen de gelegenheid om hun eigen waarden, besef en kijk op het leven te ontwikkelen.

Cecily dos Santos, pedagogisch coach bij Humankind, inspirator Wat zou jij doen? on tour, Rotterdam, 2019

Pedagogisch coach: Cecily dos Santos
Cecily dos Santos werkt 12,5 jaar bij Humankind. Daarnaast doceert ze Pedagogiek op het MBO. “Niet elk kind komt van hetzelfde vertrekpunt, maar zou wel dezelfde kansen moeten krijgen. Het is aan ons om kinderen alle tools aan te reiken die zij nodig hebben om zich ontwikkelen op de manier die voor hun het beste werkt. Achter elk kind dat in zichzelf gelooft, hoort een volwassene te staan die het eerst geloofde. Wat is er nou mooier dan zelf die volwassene te kunnen zijn?”

Rudolf Kampers, kinderfilosoof bij Wat zou jij doen? on tour in Rotterdam

Kinderfilosoof: Rudolf Kampers
“Filosoferen is praten met kinderen over vragen waarop niet meteen een antwoord bestaat. Het benut hun creativiteit, bevordert luistervaardigheid en lokt een reflectieve houding uit.” Rudolf leert leraren hoe te filosoferen met kinderen, hoe je pedagogisch een gesprek voert. Met Jan Ewout Ruiter schreef hij Filosoferen aan de keukentafel. “Filosofie hoeft niet moeilijk te zijn, kan je makkelijk inzetten als gesprekstechniek en levert veel op, vooral in de communicatie tussen ouders en kinderen.”

Ja ik doe mee

❓Vragen? Stuur een mailtje aan
evenementen@humanistischverbond.nl

Uitzenddata Human tv-serie Wat zou jij doen?
10 afleveringen wekelijks vanaf 1 september bij Zapp op NPO 3, 19.25 uur. 

Ellen (11) denkt dat haar overgrootopa eenzaam is. Kan ze dat met hem bespreken? Finn (11) wil graag in meisjeskleren lopen, maar hij is bang om gepest te worden. En Elske (11) weet niet of ze haar BFF moet vertellen dat ze nog een BFF heeft.

Deze en andere dilemma’s komen aan bod in de tv-serie Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? on tour is een samenwerking tussen Humanistisch Verbond, Human en Humankind.

Het Humanistisch Verbond komt in haar speerpunten, projecten en acties op voor een samenleving waarin we vrij zijn om onze eigen invulling te geven aan leven, liefde, denken en dood en waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Omroep Human helpt mens en wereld graag vooruit met een gezonde dosis blikverruiming, op radio, televisie, online en bij u in de buurt. Humankind, als grootste niet-commerciële organisatie voor kinderopvang en ontwikkeling, zet zich in voor optimale groei en bloei van ieder kind.

Het Humanistisch Verbond, omroep Human en Humankind staan alle drie voor vrijheid van denken, van kind af aan. Met deze tour ontdekken we de verschillende kanten van dilemma’s waar kinderen tegenaan lopen en staan we stil bij de waarden die we als opvoeders mee willen geven aan onze kinderen.

Omroep Human maakte de televisieserie en draagt tijdens de tour middels fragmenten de dilemma’s aan waarover gesproken wordt. Het Humanistisch Verbond ontwikkelt en organiseert de tour om inspiratie en gesprekken te kunnen faciliteren en Humankind brengt haar expertise en pedagogische visie in.