Tijdens Wat zou jij doen? on tour gaan we in 5 locaties in Nederland het gesprek aan met elkaar. Dat doen we aan de hand van allerlei dilemma’s uit de 10-delige tv-serie Wat zou jij doen? van Human. Kom ook en doe mee!

Kinderen lopen tegen allerlei grappige, praktische en ingewikkelde of verdrietige dilemma’s aan. Hoe gaan ze daarmee om? Hoe en waarom komen zij tot een bepaalde beslissing?

Wat zou jij doen? Die vraag staat centraal in de tv-serie van Human die vanaf januari 2020 te zien is. (10 afleveringen wekelijks vanaf 5 januari bij Zapp op NPO 3, 19.25 uur).

Wat zou jij doen? gaat on tour. Kinderen gaan in gesprek met ouders, leraren, pedagogen en andere opvoeders, aan de hand van dilemma’s uit de serie. Onder leiding van een moderator, met tv-fragmenten en een inspirerend betoog van een kinderfilosoof. Welke waarden willen opvoeders kinderen meegeven? Hoe vind je de balans tussen loslaten en vertellen hoe ze het moeten doen? En wat vinden de kinderen hier zelf van?

Wanneer
Woensdag 5 februari 2020

 

Aanmelden is niet meer mogelijk.

 

Inspiratoren bij Wat zou jij doen? on tour:
Rijen

Lotte Huijing, moderator bij Wat zou jij doen? on tour.

Moderator: Lotte Huijing
Lotte Huijing wil graag interactie en daadwerkelijke uitwisseling tussen mensen bewerkstelligen. Dit staat centraal in haar docentschap aan de Universiteit voor Humanistiek en in haar werk als Mensketier in organisaties. Dilemma’s onderzoeken met elkaar en ethiek dichtbij brengen, spreekt haar aan in deze tour.

Sandra Gunter, Humanistisch Vormingsonderwijs docent bij de tour

Humanistisch Vormingsonderwijs docent: Sandra Gunter
Sandra Gunter geeft sinds 8 jaar HVO-lessen aan kinderen van groep 3 t/m 8 op vijf basisscholen. Allerlei onderwerpen komen daarin aan bod, zoals kinderrechten, vriendschap en gevoelens. De lessen gaan over jezelf, de ander en de wereld. Kinderen leren omgaan met zichzelf en met anderen. Sandra: “Ik geniet als kinderen zich durven te uiten, als ze hun mening kunnen verwoorden en als er belangstelling voor elkaar kan zijn.”

Pedagoog Silvia Broeken

Pedagoog: Silvia Broeken
Silvia Broeken geniet ervan om ouders te ondersteunen bij de opvoeding en samen te kijken naar de ontwikkelingen van hun kind. “Door de jaren ben ik erachter gekomen hoe belangrijk het is om kinderen hun verantwoordelijkheden te laten nemen, en ze mee te geven dat je mag leren van gemaakte fouten. Kinderen kunnen veel meer dan wij denken en daar kom je maar op één manier achter… Aandacht en praten met elkaar.”

Nanda van Bodegraven, kinderfilosoof en inspirator bij Wat zou jij doen? on tour 2019, Oirsbeek, Limburg

Kinderfilosoof: Nanda van Bodegraven
Toen ik 10 jaar was, nam mijn leraar een grote glazen pot mee. Daar mocht iedereen een briefje met een vraag in doen. Elke week haalden we een vraag uit de pot en die bespraken we. Ik wist niet wat me overkwam. Ik had ineens toegang tot het denken van anderen en zag hoe dat mijn eigen denken opende. Dat riep veel nieuwe inzichten op! Pas zei iemand: de kwaliteit van je leven hangt af van de kwaliteit van de vragen die je stelt. Eens, zeker als je die bespreekt met anderen.

❓Vragen? Stuur een mailtje aan
[email protected]

Uitzenddata Human tv-serie Wat zou jij doen?
10 afleveringen wekelijks vanaf 5 januari bij Zapp op NPO 3, 19.25 uur. 

Ellen (11) denkt dat haar overgrootopa eenzaam is. Kan ze dat met hem bespreken? Finn (11) wil graag in meisjeskleren lopen, maar hij is bang om gepest te worden. En Elske (11) weet niet of ze haar BFF moet vertellen dat ze nog een BFF heeft.

Deze en andere dilemma’s komen aan bod in de tv-serie Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? on tour is een samenwerking tussen Humanistisch Verbond, Human en Humankind.

Het Humanistisch Verbond komt in haar speerpunten, projecten en acties op voor een samenleving waarin we vrij zijn om onze eigen invulling te geven aan leven, liefde, denken en dood en waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Omroep Human helpt mens en wereld graag vooruit met een gezonde dosis blikverruiming, op radio, televisie, online en bij u in de buurt. Humankind, als grootste niet-commerciële organisatie voor kinderopvang en ontwikkeling, zet zich in voor optimale groei en bloei van ieder kind.

Het Humanistisch Verbond, omroep Human en Humankind staan alle drie voor vrijheid van denken, van kind af aan. Met deze tour ontdekken we de verschillende kanten van dilemma’s waar kinderen tegenaan lopen en staan we stil bij de waarden die we als opvoeders mee willen geven aan onze kinderen.

Omroep Human maakte de televisieserie en draagt tijdens de tour middels fragmenten de dilemma’s aan waarover gesproken wordt. Het Humanistisch Verbond ontwikkelt en organiseert de tour om inspiratie en gesprekken te kunnen faciliteren en Humankind brengt haar expertise en pedagogische visie in.