Kinderen lopen tegen allerlei grappige, praktische en ingewikkelde of verdrietige dilemma’s aan. Hoe gaan ze daarmee om? Hoe en waarom komen zij tot een bepaalde beslissing?

Wat zou jij doen? Die vraag staat centraal in de tv-serie van Human die vanaf september 2019 te zien is. (10 afleveringen wekelijks vanaf 1 september bij Zapp op NPO 3, 19.25 uur).

Wat zou jij doen? gaat on tour. Aan de hand van dilemma’s uit de serie gaan kinderen tussen de 10 en 13 jaar, ouders, leraren, pedagogen en andere opvoeders met elkaar in gesprek. Onder leiding van een moderator, met tv-fragmenten en een inspirerend betoog van een kinderfilosoof. Welke waarden willen opvoeders kinderen meegeven? Hoe vind je de balans tussen loslaten en vertellen hoe ze het moeten doen? En wat vinden de kinderen hier zelf van?

Wanneer
Dinsdag 19 november 2019 – wordt verplaatst naar voorjaar 2020

Hoe laat
17:00 – 17:30: Inloop met vegetarische maaltijd
17:30 – 19:00: Programma Wat zou jij doen? on tour

Locatie
Human Kind BSO Trollenhol, In de Pollack 1, Oirsbeek – Google Maps

Ticket kind (10-13 jaar)* (inclusief vegetarische maaltijd)
€ 2,50
*Kinderen (10-13 jaar) kunnen meedoen aan de tour, onder begeleiding van een ouder/verzorger/leerkracht.

Ticket volwassene (inclusief vegetarische maaltijd)
€ 2,50

Inspiratoren bij Wat zou jij doen? on tour:
Oirsbeek

Lotte Huijing, moderator bij Wat zou jij doen? on tour.

Moderator: Lotte Huijing
Lotte Huijing wil graag interactie en daadwerkelijke uitwisseling tussen mensen bewerkstelligen. Dit staat centraal in haar docentschap aan de Universiteit voor Humanistiek en in haar werk als Mensketier in organisaties. Dilemma’s onderzoeken met elkaar en ethiek dichtbij brengen, spreekt haar aan in deze tour.

Tanja Bainczijk, pedagogisch coach Humankind, inspirator bij Wat zou jij doen on tour, Oirsbeek, november 2019

Pedagogisch coach: Tanja Bainczijk
Kinderen hebben ruimte nodig, spelenderwijs leren zij zichzelf kennen en ontdekken ze hoe het leven in elkaar zit. Ze ontwikkelen persoonlijke talenten en sociale vaardigheden in de omgang met anderen. Ik geloof in écht luisteren naar de behoeften van een kind, door ermee in gesprek te gaan. Een kind voelt zich dan gehoord en gezien. En dat draagt bij aan een optimale groei en ontwikkeling.

Wilma van Zoomeren, docent en regiobegeleider Zuid- Oost bij Humanistisch Vormingsonderwijs en inspirator bij Wat zou jij doen? on tour 2019, in Oirsbeek, Limburg

HVO docent: Wilma van Zoomeren
Wilma van Zoomeren is docent en docentenbegeleider in de regio Zuid- Oost bij Humanistisch vormingsonderwijs (HVO primair). Deze lessen ontwikkelt zij zelf en maakt daarbij gebruik van diverse werkvormen zoals een kringgesprek, rollenspel, spel, filosoferen, schrijven en tekenen. De lessen zijn erop gericht dat kinderen zichzelf en de ander beter leren kennen, dat zij verschillen respecteren en keuzes leren maken.

Paulien Hilbrink, kinderfilosoof bij Wat zou jij doen? on tour

Kinderfilosoof: Paulien Hilbrink
Paulien Hilbrink is kinderfilosoof en leerkracht basisonderwijs. “Het mooiste van met kinderen werken is ze te zien en horen denken. Wat gebeurt daar in dat hoofd? Ik daag kinderen uit om zelf hun gedachten te formuleren. Voor hun is het de normaalste zaak van de wereld, maar ik verwonder me elke keer weer over hun nieuwsgierigheid, hun inventiviteit en unieke gedachten.”

Ja, hou me op de hoogte

Heb je interesse om mee te doen in het voorjaar van 2020? Stuur ons een mail via de knop hieronder, dan ontvang je een mailtje als de nieuwe datum bekend is.

Facebook event Wat zou jij doen? on tour: Oirsbeek

Wat zou jij doen? on tour’ strijkt neer in:
Rotterdam (Z-Holland): 29 oktober 2019
▪ Enschede (Overijssel): 29 januari 2020
▪ Rijen (Brabant): 5 februari 2020
▪ Amsterdam (N-Holland): 2020 (datum wordt binnenkort bekend gemaakt)
▪ Oirsbeek (Limburg): voorjaar 2020

❓Vragen? Stuur een mailtje aan
evenementen@humanistischverbond.nl

Uitzenddata Human tv-serie Wat zou jij doen?
10 afleveringen wekelijks vanaf 1 september bij Zapp op NPO 3, 19.25 uur. 

Ellen (11) denkt dat haar overgrootopa eenzaam is. Kan ze dat met hem bespreken? Finn (11) wil graag in meisjeskleren lopen, maar hij is bang om gepest te worden. En Elske (11) weet niet of ze haar BFF moet vertellen dat ze nog een BFF heeft.

Deze en andere dilemma’s komen aan bod in de tv-serie Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? on tour is een samenwerking tussen Humanistisch Verbond, Human en Humankind.

Het Humanistisch Verbond komt in haar speerpunten, projecten en acties op voor een samenleving waarin we vrij zijn om onze eigen invulling te geven aan leven, liefde, denken en dood en waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Omroep Human helpt mens en wereld graag vooruit met een gezonde dosis blikverruiming, op radio, televisie, online en bij u in de buurt. Humankind, als grootste niet-commerciële organisatie voor kinderopvang en ontwikkeling, zet zich in voor optimale groei en bloei van ieder kind.

Het Humanistisch Verbond, omroep Human en Humankind staan alle drie voor vrijheid van denken, van kind af aan. Met deze tour ontdekken we de verschillende kanten van dilemma’s waar kinderen tegenaan lopen en staan we stil bij de waarden die we als opvoeders mee willen geven aan onze kinderen.

Omroep Human maakte de televisieserie en draagt tijdens de tour middels fragmenten de dilemma’s aan waarover gesproken wordt. Het Humanistisch Verbond ontwikkelt en organiseert de tour om inspiratie en gesprekken te kunnen faciliteren en Humankind brengt haar expertise en pedagogische visie in.