Kinderen lopen tegen allerlei grappige, praktische en ingewikkelde of verdrietige dilemma’s aan. Hoe gaan ze daarmee om? Hoe en waarom komen zij tot een bepaalde beslissing? En hoe ga je daar als ouder mee om?

Wat zou jij doen? Die vraag staat centraal in de tv-serie van Human die wekelijks op zondag om 19.25 te zien is bij Zapp op NPO3 . Tijdens de tour zetten we het gesprek voort.

Ouders en kinderen (10-13 jaar) gaan met elkaar in gesprek aan de hand van dilemma’s en tv-fragmenten uit de serie. Onder leiding van een moderator, met een inspirerend betoog van een docent, een pedagoog en een kinderfilosoof. Welke waarden wil jij je kind meegeven als opvoeder? Laat je los, leef je voor of vertel je? En wat vinden kinderen hier zelf van?

Tijdens deze avond leer je anders naar je kind en jezelf te kijken, je krijgt handvatten om beter in gesprek te gaan met je kind.

Meld je nu aan!

Wanneer
Woensdag 29 januari 2020

Voor wie
Ouders, kinderen (10-13 jaar), ouders, en andere opvoeders / geïnteresseerden.

Kinderen (10-13 jaar) kunnen meedoen aan de tour, onder begeleiding van een ouder, verzorger of leerkracht.

Hoe laat
17:00 – 17:30: Inloop met vegetarische maaltijd
17:30 – 19:00: Programma ‘Wat zou jij doen? on tour’

Locatie
Humankind – BSO Het Kraaiennest
Gronausestraat 827, Enschede
Google Maps

Ja ik doe mee

Inspiratoren bij Wat zou jij doen? on tour:
Enschede

Anne Nusselder

Moderator: Anne Nusselder
Anne Nusselder heeft een diepe belangstelling voor oprecht en authentiek contact maken. Dit doet zij in haar werk als theatraal verbinder/moderator en als interactief theatermaker in het onderwijs. Daar maakt zij voorstellingen waarin kinderen, ouders en docenten, zelf mee mogen spelen. Dit sluit perfect aan bij deze tour: ieder zijn eigen unieke stem laten horen en zo een speelse, open dialoog creëren.

Marleen van Dijck, docent Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO)

Humanistisch Vormingsonderwijs docent: Marleen van Dijck
Marleen Van Dijck werkt sinds tien jaar bij vier openbare basisscholen in en om Enschede als HVO-docent. Elke week onderzoekt ze levensvragen met haar leerlingen van groep 5 tot en met 8. In een veilige sfeer moedigt ze hen aan om met elkaar te delen wat ze denken, voelen, willen en doen. Daarbij maakt ze gebruik van verschillende interactieve en creatieve werkvormen en het uitgangspunt van de thema’s die aan bod komen is telkens de leefwereld van de kinderen.

Miranda Brouwer, pedagoog en inspirator bij Wat zou jij doen? on tour in Enschede

Pedagoog: Miranda Brouwer
Miranda Brouwer werkt als pedagoog bij Humankind, en heeft gewerkt als kindercoach. Haar visie: eigen regie, autonomie, keuzes leren maken en mee beslissen, zijn waardevolle onderdelen in de opvoeding. Door een goede communicatie krijg je inzicht in elkaar, hoe je denkt, wat je beweegt, begrip, enzovoorts. Het is een vaardigheid waar je je hele leven wat aan hebt, zeker als je het jong leert en ontwikkelt. Zoals bij de tour!

Heleen Weber, kinderfilosoof bij de tour in Enschede

Kinderfilosoof: Heleen Weber
Heleen Weber is werkzaam als docent Nederlandse taal- en letterkunde in de bovenbouw van het VWO. De beroepsopleiding ‘Filosoferen met Kinderen en Jongeren’ en die tot Socratisch Gespreksleider heeft zij gedaan als verdieping en aanvulling op haar vak en haar werk als docent/mentor. “Het filosofisch gesprek is een krachtig instrument om jongeren onafhankelijk te leren denken en om heikele kwesties in een groep bespreekbaar te maken.”

Dit evenement heeft al plaatsgevonden. Aanmelden is niet meer mogelijk.
Kijk voor de aankomende edities in Limburg en Noord-Holland op humanistischverbond.nl/watzoujijdoenontour

❓Vragen? Stuur een mailtje aan
[email protected]

Bekijk het compilatiefilmpje hieronder om een idee te krijgen van de tv-serie ‘Wat zou jij doen’. In deze 20-delige serie van Human, vertelt iedere aflevering een verhaal vanuit de belevingswereld van een kind. Tijdens de tour zetten we dit gesprek voort, aan de hand van dilemma’s uit de serie.

Compilatiefilmpje tv-serie 'Wat zou jij doen?' Bron: youtu.be

Uitzenddata Human tv-serie Wat zou jij doen?
10 afleveringen wekelijks vanaf zondag 5 januari bij Zapp op NPO 3, 19:25 uur

Ellen (11) denkt dat haar overgrootopa eenzaam is. Kan ze dat met hem bespreken? Finn (11) wil graag in meisjeskleren lopen, maar hij is bang om gepest te worden. En Elske (11) weet niet of ze haar BFF moet vertellen dat ze nog een BFF heeft.

Deze en andere dilemma’s komen aan bod in de tv-serie Wat zou jij doen?

Wat zou jij doen? on tour is een samenwerking tussen Humanistisch Verbond, Human en Humankind.

Het Humanistisch Verbond komt in haar speerpunten, projecten en acties op voor een samenleving waarin we vrij zijn om onze eigen invulling te geven aan leven, liefde, denken en dood en waarin we verantwoordelijkheid nemen voor elkaar. Omroep Human helpt mens en wereld graag vooruit met een gezonde dosis blikverruiming, op radio, televisie, online en bij u in de buurt. Humankind, als grootste niet-commerciële organisatie voor kinderopvang en ontwikkeling, zet zich in voor optimale groei en bloei van ieder kind.

Het Humanistisch Verbond, omroep Human en Humankind staan alle drie voor vrijheid van denken, van kind af aan. Met deze tour ontdekken we de verschillende kanten van dilemma’s waar kinderen tegenaan lopen en staan we stil bij de waarden die we als opvoeders mee willen geven aan onze kinderen.

Omroep Human maakte de televisieserie en draagt tijdens de tour middels fragmenten de dilemma’s aan waarover gesproken wordt. Het Humanistisch Verbond ontwikkelt en organiseert de tour om inspiratie en gesprekken te kunnen faciliteren en Humankind brengt haar expertise en pedagogische visie in.