Tegel Spinoza
Beeld door: Nanda van Bodegraven

De meeste mensen vinden individuele vrijheid en autonomie heel belangrijk. Maar niet ieder cultuur vindt dat. Waarom wij wel? Wat zijn de wortels van de sterke nadruk op individuele vrijheid? En wat is de invloed van de vrijheid in Amsterdam in de zeventiende eeuw?

De persvrijheid en geloofsvrijheid was in Amsterdam in de zeventiende eeuw groter dan in veel andere steden. Daarom kwamen er filosofen naar de stad, bijvoorbeeld om hier hun boeken te publiceren. De invloed van deze denkers vanuit Amsterdam is niet gering.

Met een filosoof als gids wandel je langs 5 tegels met quotes van filosofen als Descartes, Hobbes, Locke en anderen. De tegels liggen in hartje Amsterdam. We starten en eindigen bij de brakke Grond, Nes 43-45. In het midden van de wandeling halen we een lekkere bak koffie of thee met cake bij café Pluk.

Wandelgebied hartje Amsterdam

Datum zaterdag 12 februari 2021

Starttijd 11:00 uur

Eindtijd 13:00 uur

Startpunt/verzamelplek
De Brakke Grond (op het plein)
Nes 45, Amsterdam
Google Maps

Prijs  € 22,- per persoon voor deze tour met gids. Na afloop is er de mogelijkheid om na te praten bij een kop koffie of thee.

Aanmelden Je geeft je op door een kaart te kopen via de website vrijheidvanamsterdam.nl

Tip: je kunt de wandelingen met audiotours ook gratis zelf volgen wanneer je maar wilt. Op  vrijheidvanamsterdam.nl leiden gratis audiotours langs alle tien tegels en vertellen over het leven en het denken van de filosofen. 

Het HFA, Humanisme Fonds Amsterdam, financierde dit project. Het doel van het HFA is humanisme aan Amsterdam verbinden. Tijdens de wandeling wordt duidelijk wat de invloed van de genoemde denkers op het humanisme is.

Meer lezen? Bekijk de themapagina Vrijheid van Amsterdam.

Wil je mee wandelen op 12 februari?

Wandelen vertraagt. Als je wandelt, ontdek je stap voor stap de wereld. Zo ontstaat ruimte voor verwondering.