Agenda Midden- en Zuid-Twente

Wandeling door Deventer, in het voetspoor van humanistische denkers

30 sep

Wandeling door Deventer, in het voetspoor van humanistische denkers

Het nieuwe seizoen openen we met een wandeling onder leiding van een gids door de prachtige oude binnenstad van Deventer, waarbij we stilstaan bij de verschillende locaties waar het gedachtengoed van de grote humanistische denkers tot leven komt.

We beginnen de wandeling met de theoloog/schrijver Geert Groote en we eindigen met de letterkundige Johannes van Vloten. We zullen er Erasmus ontmoeten maar ook denkers als Descartes, Coornhert en Tyssot de Patot (zie de korte geschiedenis van het Deventer humanisme hieronder).

Ofschoon de overblijfselen van het Deventer humanisme meer in bibliotheken en in de hoofden en harten van mensen te vinden zijn dan op straat, zullen we aan het eind van onze wandeling beseffen hoezeer de ruimte voor het vrije denken door de eeuwen heen een rode draad gebleven is in Deventer.

De wandeling, onder leiding van een deskundige gids, duurt ongeveer anderhalf uur, maar u kunt altijd iets eerder naar de eindlocatie gaan.

Omdat de leden van het HV-Deventer ook op dezelfde dag deze wandeling maken, is er gelegenheid om elkaar na afloop te ontmoeten voor een gezellig samenzijn op een leuke locatie bij deLebuïnuskerk.

Het is de bedoeling dat we om 14.00 uur verzamelen bij de uitgang van het station van Deventer.

Voor degenen die met het OV reizen: de trein uit Enschede komt hier om 14.00 uur aan. Deze vertrekt om 13.16 uur uit Enschede en om 13.24 uur uit Hengelo.

OPGAVE: UITERLIJK MAANDAG 17 SEPTEMBER 2018 bij Agnes Coomans via de mail: agnes.coomans@ziggo.nl of telefoon 074-8528559.

Voor HV-leden is de rondleiding en de koffie gratis.Overige consumpties zijn voor eigen rekening. Introducés betalen € 5,-/pp ter plekke.

 

Korte geschiedenis van het Deventer humanisme

Geert Groote (1340-1384) heeft tijdens de middeleeuwen, zijn humanistische ideeën via het onderwijs en het vertalen en verspreiden  van zijn boeken snel door heel Europa uitgedragen. Het ‘Geert Grootte huis’ aan het Lamme van Dieseplein herinnert hieraan.

Erasmus (1466-1536) volgde vanaf 1478-1482 de lessen aan de Latijnse school te Deventer waardoor hij in humanistische zin werd beïnvloed. Boven de deur van de Latijnse school aan het Grote Kerkhof is een afbeelding van Erasmus aangebracht.                                                                 

DirkVolkert Coornhert (1522-1590) humanist, was een veelzijdige Nederlandse kunstenaar, geleerde, theoloog, musicus en publicist van vele geschriften. Coornhert publiceerde in 1557 in Deventer een vertaling van De vertroosting van de wijsbegeerte van Boethius.
Behalve de straatnaam: ‘Coornhertstraat’ herinneren ruitjes met zijn teksten in de Assenstraat zijn connectie met Deventer.

Rene Descartes (1596-1650) is met name bekend om zijn uitspraak  ‘Cogito ergo sum’: ‘ik denk, dus ik besta’ en wordt algemeen beschouwd als de vader van de moderne filosofie. Hij heeft rond 1630 een poosje in de Lange Bisschopstraat in Deventer gewoond.

Tyssot de Patot (1655-1727) woonde en werkte in Deventer. Aanvankelijk was hij een eenvoudig schoolmeester, maar hij werkte zich op tot hoogleraar aan het Athenaeum Illustre. In het eerste kwart van de achttiende eeuw publiceerde hij twee – wellicht drie – filosofische romans waarin hij een uitgesproken verlicht commentaar op de Europese beschaving gaf. Vanwege zijn publicatie 'Lettres choisies' (geselecteerde brieven) wordt hij gezien als een van de grondleggers van de vrijdenkerij.

Johannes van Vloten (1818-1883) was hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde aan het Atheneum Illustre te Deventer. In 1862 voltooide hij zijn boek Baruch Spinoza, zijn leven en schriften in verband met zijn en onze tijd. Ter herinnering aan hem staat er in Deventer een sculptuur aan het Grote Kerkhof.