Appelbergen_-_pad

De Appelbergen liggen op de Hondsrug, de grote rug die zich op de grens van Drenthe en Groningen, uitstrekt van de stad Groningen tot voorbij Emmen. In feite bestaat de Hondsrug hier uit twee parallel liggende ruggen die NNW-ZZO lopen. Op de oostelijke rug ligt Onnen, op de westelijke Glimmen. Tussen de ruggen werd plaatselijk stuifzand afgezet, terwijl op andere plaatsen veenvorming plaatsvond.

Ten noorden van de Appelbergen ligt de Onner es. In het zuidwesten worden de Appelbergen begrensd door de Hoge Hereweg, een zeer oude weg, die wel de “Via Appia van Groningen” genoemd wordt. De weg liep hoog over de Hondsrug en vormde de verbinding tussen Groningen en Coevorden. Het was een heir-weg (heir = leger), waarlangs legers trokken, bijvoorbeeld in 1672 Bommen Berend met een troepenmacht van 24.000 man. Aan de andere kant van de Hoge Hereweg strekt zich de Glimmer es uit. Ten zuiden van de Appelbergen liggen de Besloten Venen, een met veen dichtgegroeide laagte. Ter hoogte van de Appelbergen bevond zich vanaf 1393 de grens van het gebied van de stad Groningen.

Datum zondag 5 maart 2023

Aanvang 10:30 uur

Verzamelpunt/vertrekpunt Brasserie De Kastanjehoeve aan de Zuidlaarderweg te Glimmen, gelegen links voor de spoorwegovergang. Google Maps

Eindlocatie Na afloop koffie drinken bij Brasserie De Kastanjehoeve.

Bijzonderheden De afstand van de wandeling is 3 á 4,5 km.

Prijs deelname aan de wandeling is gratis.
Drankjes na afloop zijn voor eigen rekening.

Aanmelden en inlichtingen Graag aanmelden door te bellen of te mailen naar Marijke en Pieter Hofman: 0592 – 343595 / 0619003043 / [email protected].  Aanmelden kan tot 2 uur voor aanvang.