Tegel met citaat van Descartes, onderdeel van de filosofische wandeling

Al wandelend hoor je hoe deze denkers vanuit Amsterdam de wereld veranderden en waarom onze tijd zoveel met hen te maken heeft. Ontdek de verhalen achter de quotes en waarom de tegels op de specifieke plekken liggen. De relatieve Amsterdamse vrijheid van toen heeft een gigantische impact gehad, tot op de dag van vandaag. Je zal met andere ogen naar Amsterdam kijken.

De gids is filosoof Nanda van Bodegraven, de initiator van de Vrijheid van Amsterdam en de auteur van de Wandelgids naar vrijheid, met de verhalen achter de tegels.

Wandelgebied hartje Amsterdam

Datum zaterdag 27 mei 2023

Starttijd 11:00 uur

Eindtijd 13:00 uur

Startpunt/verzamelplek
De Brakke Grond (op het plein)
Nes 45, Amsterdam
Google Maps

Organisator Vrijheid van Amsterdam

Prijs voor deze tour met gids
€ 25 standaard
€ 15 leden Humanistisch Verbond

Tip: je kunt de wandelingen met audiotours ook gratis zelf volgen wanneer je maar wilt. Op  vrijheidvanamsterdam.nl leiden gratis audiotours langs alle tien tegels en vertellen over het leven en het denken van de filosofen. 

In Amsterdam liggen de filosofen op straat

Vrijheid, denken en wandelen gaan goed samen – zo is de wandelende filosoof een bekend fenomeen dat menig schrijver en collega-filosoof fascineert. Sinds 29 november 2019 is het mogelijk dit verband te ervaren in de hoofdstad, waar negen stoeptegels met daarop citaten van zeventiende-eeuwse filosofen zijn aangelegd, om zowel het wandelen als het vrije denken te stimuleren. Op 26 juni 2020 is de tiende steen gelegd, door Job Cohen.

Artikel Trouw: Stoeptegels. In Amsterdam liggen de filosofen op straat.
In de hoofdstad liggen citaattegels bij de woon- en werkplaatsen van zeventiende-eeuwse filosofen. Als herinnering aan het ontstaan van het vrije denken.

Lees hier het artikel ▶

Artikel Parool: Filosofische stoeptegels duiken op in de stad: ‘Zonder Amsterdam geen Verlichting’. Filosoof Nanda van Bodegraven verspreidde negen stoeptegels met citaten van filosofen uit de 17de eeuw in het centrum van de stad.

Lees hier het artikel ▶

Nanda van Bodegraven is de initiatiefnemer van de wandeling ‘Vrijheid van Amsterdam’ en de stoeptegels met citaten. Humanisme Fonds Amsterdam (HFA) heeft dit project financieel mede mogelijk gemaakt.