Beeld Verdiepingsdag De dialoog

Het publiek debat verhardt. Naast stelling nemen op cruciale momenten om vrijheden te beschermen, moet er ruimte zijn om (weer) te verbinden. Door ons inlevingsvermogen aan te spreken en het perspectief van de ander te willen begrijpen, ook als dat heel anders is dan het jouwe. Met vertrouwen en oprechte nieuwsgierigheid het gesprek in durven gaan, waarbij het uitgangspunt is dat je de ander als mens blijft zien. Het (be)oefenen van de dialoog kan ons hierbij helpen.

Het gaat in een dialoog niet om het overtuigen van de ander, maar om te leren van en met elkaar. Met aandacht, stilte, het stellen van goede vragen, verdiepend luisteren en zelf ook gehoord worden. Vanuit het idee dat je voor je eigen leerproces de inzichten van de ander nodig hebt. Zoals Jaap van Praag, een van de oprichters van het Humanistisch Verbond, ooit schreef: ‘De waarheid ís niet, zij wordt.’

Op deze verdiepingsdag ga je aan de slag met verschillende dialoogmethodieken en theorieën. De belangrijkste bron van wijsheid ben je echter zelf en de andere deelnemers. Je (be)oefent samen de dialoog, onder begeleiding van een ervaren docent.

Wanneer zaterdag 16 maart 2024, van 10.00 – 16.00 uur

Locatie De Wasserij, Molenbeekstraat 26a, Arnhem Google Maps

* Deze locatie is rolstoeltoegankelijk, er is een rolstoeltoilet.

Docent Roland Gerritsen

Prijs (inclusief koffie/thee):
€ 70 standaard
€ 50 leden Humanistisch Verbond
€ 35 bij minimum inkomen en studenten
€ 25 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Lunch inclusief lunch, aangeboden door afdeling Arnhem-Rijnstreek.
Heb je een vraag over de lunch? Stuur een mail naar [email protected].

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

Roland Gerritsen

Docent: Roland Gerritsen
Roland Gerritsen begeleidt mensen bij keuzes in het leven. Hij studeerde Humanistiek en heeft lang gewerkt als humanistisch raadsman in het gevangeniswezen. Tegenwoordig werkt hij als lifecoach en reflectiebegeleider en geeft hij cursussen voor het Humanistisch Verbond. “Ik hou ervan om mensen te laten nadenken over hoe ze in het leven staan.”

Programma

Hieronder lees je welke thema’s centraal staan.

1. In gesprek met jezelf: de innerlijke dialoog
“Vrij zijn we als we een dialoog met onszelf kunnen voeren, ons handelen tot voorwerp van reflectie kunnen maken en van daaruit in gesprek met anderen treden”, aldus Joke Hermsen (Trouw, 22 mei 2021). Dat gesprek met onszelf, als voorbereiding op de dialoog met de ander, gaan we eerst uitproberen.

2. De kracht van verbindend luisteren en spreken
Luisteren met een ‘open geest’ en je oordeel uitstellen en observeren, zodat we de ander echt zien en ontmoeten. Luisteren om te begrijpen. Maar luisteren we wel echt? En hoe vertel je jouw verhaal op zo’n maner, dat je daarmee de ander uitnodigt om door te vragen? Dat onderzoeken we met deze tweede oefening.

3. Elkaar bevragen, samen denken
In het elkaar bevragen zoeken we een verdiepende verbinding. In deze oefening pellen we de taal af, waardoor we meer inzicht krijgen op de ervaringen en associaties van de ander.

4. Einddialoog
In deze laatste oefening bundelen we alle opgedane inzichten en kennis en ervaren we hoe we uit onze ‘gewone’ manier van praten met de ander kunnen stappen.

Veelgestelde vragen

Is voorkennis vereist om mee te doen?
Bij de verdiepingsdag is een digitale reader inbegrepen. Die ontvang je uiterlijk een week van tevoren. Het is niet verplicht, maar wel handig als je deze voorafgaand doorneemt. Verdere voorkennis is niet vereist.

Ben je veel tijd kwijt buiten de verdiepingsdag om?
Gemiddeld kost het je een dagdeel (ongeveer 4 uur) om de reader te lezen.  Het lezen van de reader is niet verplicht, maar het helpt wel als je die vooraf leest.

Wat is de verhouding tussen theorie en praktijk?
De nadruk ligt op praktijk. Op basis van de theorie ga je vormen van de dialoog uitproberen. Theorie krijg je ook mee op de dag zelf, maar zit voornamelijk in de reader.

Komt interactie op sociale media aan bod tijdens de verdiepingsdag?
Interactie op sociale media wordt aangestipt, maar je leert niet specifiek hoe je daar kunt reageren op reacties die je raken. Vanzelfsprekend kun je de opgedane (praktijk)kennis daarvoor wel inzetten.

Als ik niet live aanwezig kan zijn, kan ik dan online meedoen?
Je kunt alleen terplekke meedoen. Live aanwezigheid geeft een totaal andere dynamiek, die zeer waardevol is. Onmisbaar bij het voeren van de dialoog.

Waar kan ik na de verdiepingsdag de dialoog aangaan, om mijn dialoogvaardigheden verder in de praktijk te brengen?
Veel afdelingen van het Humanistisch Verbond organiseren regelmatig dialoogbijeenkomsten en humanistische cafés, over allerlei onderwerpen. Kijk bij de afdeling in jouw regio wat het huidige aanbod is.

Heb je een andere vraag?
Neem contact op.

Aanmelden