Hoe blijf je hoopvol optimistisch? Op deze dag staan jouw klimaatzorgen centraal. Je onderzoekt wat er voor jou toe doet en waar jij hoop uit haalt. Vanuit dat inzicht leer je hoe je hoop kunt omzetten in jouw bijdrage aan een duurzame wereld.

Hoe ziet de dag eruit?

ecohumanisme actieve hoop klimaatvrijplaats

Actieve Hoop is gebaseerd op het eigenzinnige gedachtegoed van de 91-jarige klimaatactivist en boeddhist Joanna Macy. Sinds de jaren zeventig weet ze mensen wereldwijd te inspireren. Zij gelooft in een grote ommekeer die begint bij verandering van jezelf. Daar is een nieuwe kijk op het leven voor nodig. Een leven van verwevenheid, afhankelijkheid en zorg voor alle wezens. Van ego naar eco.

Op deze dag zet je de eerste stap en ga je aan de hand van oefeningen en rituelen op zoek naar de koppige optimist in jezelf. Je onderzoekt wat er voor jou toe doet en waar jij hoop uit haalt. Vanuit dat inzicht leer je hoe je hoop kunt omzetten in jouw bijdrage aan een duurzame wereld. Actieve hoop noemen we dat.

Voor wie is deze verdiepingsdag?

Deze verdiepingsdag is er voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat, graag wil veranderen, maar nog niet zo goed weet hoe.

“Het leverde mij veel inzichten op waarvan één in het bijzonder: om te kunnen veranderen, moest ik eerst de situatie onder ogen durven te komen. Juist dat blijkt erg moeilijk.”

Een deelnemer

Datum en tijd zaterdag 7 oktober 2023, van 10:00 – 16:30 uur

Locatie Mess Culturele Broedplaats, Oranjelaan 11A, Harderwijk Google Maps

Docent/trainer Hilde van ’t Klooster

Prijs (inclusief koffie/thee en lunch)
€ 70 standaard
€ 50 leden Humanistisch Verbond
€ 35 bij minimum inkomen en studenten
€ 25 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Lunch inclusief vegetarische/vegan lunch, aangeboden door afdeling Noord-West Veluwe. Heb je een vraag over de lunch? Neem contact op.

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Uitverkocht. Was je net te laat?

Verruim je blik op jezelf, de ander en de wereld met onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van onze cursussen en andere evenementen.

Hilde van 't Klooster - docent cursus Actieve hoop
Beeld door:

Docent/trainer: Hilde van ’t Klooster
Hilde is geestelijk verzorger. Zij begeleidt mensen bij het hervinden van zin en veerkracht als ze ontmoedigd raken door de gevolgen van levensgebeurtenissen of crises. “Als mens zijn we verbonden met alles wat leeft. Klimaatverandering confronteert ons met de noodzaak én de kans om onze verbinding met de aarde te herstellen. Ik wil je aanmoedigen om open met jezelf en elkaar in gesprek te gaan, om zo je eigen unieke bijdrage te vinden aan het creëren van een hoopvolle toekomst voor de aarde en ons allemaal.”

Veelgestelde vragen

Hoeveel mensen kunnen meedoen aan deze verdiepingsdag?

Per editie kunnen maximaal 10 á 13 mensen meedoen, zodat er volop aandacht is voor elke deelnemer.

Wie is Joanna Macy?

De 93-jarige Joanna Macy is klimaatactivist en boeddhist. Onze Verdiepingsdag Actieve Hoop is op haar werk gebaseerd. Hoe weet ze zoveel mensen te inspireren? Hier lees je meer.

Wat is het verschil tussen verdiepingsdag Actieve Hoop en De Klimaatvrijplaats?

Verdiepingsdag ‘Actieve hoop’ wordt door het hele land georganiseerd, en is er voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat. Het is een reflectieve bezinningsdag.

Daarnaast organiseert het Humanistisch Verbond De Klimaatvrijplaats: een serie van 4 bijeenkomsten waar klimaatactivisten mentaal kunnen opladen. De Klimaatvrijplaats is een veilige omgeving waar de klimaatvoorhoede ondersteuning krijgt van professionele begeleiders en elkaar. Deelname aan De Klimaatvrijplaats is gratis. De eerste reeks bijeenkomsten is gestart, in het najaar van 2023 start een nieuwe reeks. Wie interesse heeft om mee te doen aan De Klimaatvrijplaats, kan dit hier kenbaar maken.

Wil jij er zijn voor de klimaatvoorhoede? Hier kan je een eenmalige (geoormerkte) donatie doen. 

Heb je andere vragen over verdiepingsdag Actieve Hoop?

Neem contact op met [email protected]

Aanmelden

Deze verdiepingsdag is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.