klimaatmars humanistisch verbond
Ecohumanist Beeld door: Lotte Dale

De gevolgen van klimaatverandering zijn voelbaar. Alarmerende rapporten wijzen ons op de keiharde feiten, en om ons heen zien we hoe het leven op aarde verandert: onleefbaar land, steeds meer overstromingen of juist lange drogere perioden en extreme hittegolven. Je probeert dat wat je kan om een bijdrage te leveren aan beter leven, maar het voelt niet genoeg. Of je weet niet goed waar te beginnen. Misschien vraag je je af of wat je doet, wel zin heeft. Verdiepingsdag Actieve Hoop helpt je op weg.

Hoe ziet de dag eruit?

Op deze dag staan jouw klimaatzorgen centraal. Waar loop je tegenaan, wat ervaar je, twijfel je misschien of het zin heeft wat jij doet? Je onderzoekt hoe je deze zorgen kunt omzetten in actie: jouw bijdrage aan een duurzame wereld.

We leunen daarbij op het werk van ecofilosoof Joanna Macy, klimaatpsychologie en de humanistische tradities van geestelijke weerbaarheid. Je krijgt beter zicht op dat wat er voor jou toe doet, en waar je hoop uithaalt. En je leert hoe je dit kunt toepassen op je eigen leven.

Voor wie is deze verdiepingsdag?

Deze verdiepingsdag is er voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat.

Ga vandaag nog aan de slag. Meld je aan voor deze verdiepingsdag in Dordrecht.

Datum en tijd zaterdag 15 april 2023, van 10:00 – 16:30 uur

Locatie De Prinsemarij, Nassauweg 4, Dordrecht Google Maps
* Deze locatie is rolstoeltoegankelijk, er is een rolstoeltoilet.

Het is ongeveer 10 min lopen vanaf station Dordrecht.
Parkeren kan bij het Paulusplein aan de overkant, of in de buurt.

Docent/gespreksbegeleider Saskia Markx-Dassel

Prijs (inclusief koffie/thee en lunch)
€ 70 standaard
€ 50 leden Humanistisch Verbond
€ 35 bij minimum inkomen en studenten
€ 25 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Lunch inclusief vegetarische lunch, aangeboden door afdeling Drechtsteden. Heb je een vraag over de lunch? Stuur een e-mail naar Jannie van de Heijkant van afdeling Drechtsteden: kijk hier.

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Ja ik doe mee

Saskia-Markx-Dassel-c-AnnavanKooij-700x467px
Beeld door: Fotograaf: Anna Van Kooij

Saskia Markx-Dassel is geestelijk verzorger en celebrant. Vanuit haar werk verdiept zij zich in levensverhalen van mensen en hun verlangen naar zin en betekenis. “Eén van de belangrijkste bronnen van waaruit wij mensen zin kunnen ervaren is de natuur. Wij zijn wezenlijk onderdeel van de natuur en hebben er toch een complexe verhouding mee. Nieuws over het klimaat kan zoveel ongemak veroorzaken dat je bijna zou vergeten dat je ook enorm van de natuur kunt genieten en op je eigen manier vorm kunt geven aan je verhouding tot de aarde. Goed om daar eens bij stil te staan.”

Veelgestelde vragen

Hoeveel mensen kunnen meedoen aan deze verdiepingsdag?

Per editie kunnen maximaal 10 á 13 mensen meedoen, zodat er volop aandacht is voor elke deelnemer.

Wat is het verschil tussen verdiepingsdag Actieve Hoop en De Klimaatvrijplaats?

Verdiepingsdag ‘Actieve hoop’ wordt door het hele land georganiseerd, en is er voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat. Het is een reflectieve bezinningsdag.

Daarnaast organiseert het Humanistisch Verbond De Klimaatvrijplaats: een serie van 4 bijeenkomsten waar klimaatactivisten mentaal kunnen opladen. De Klimaatvrijplaats is een veilige omgeving waar de klimaatvoorhoede ondersteuning krijgt van professionele begeleiders en elkaar. Deelname aan De Klimaatvrijplaats is gratis. De eerste reeks bijeenkomsten is gestart, in het najaar van 2023 start een nieuwe reeks. Wie interesse heeft om mee te doen aan De Klimaatvrijplaats, kan dit hier kenbaar maken.

Wil jij er zijn voor de klimaatvoorhoede? Hier kan je een eenmalige (geoormerkte) donatie doen. 

Heb je andere vragen over verdiepingsdag Actieve Hoop?

Neem contact op met [email protected]

Aanmelden