Agenda

Uitzending 2Doc: Maatschappijleer

16 mei

Uitzending 2Doc: Maatschappijleer

Hoe leer je de maatschappij?

Vol goede moed begint Daan in augustus 2015 aan zijn carrière als maatschappijleerdocent. Zijn ideaal: een inspirerende docent zijn en leerlingen 'vormen' tot zelfstandige burgers met verantwoordelijkheidszin. De documentaire Maatschappijleer van VPRO volgt het eerste half jaar van Daan aan het werk op een middelbare school in Tilburg. Theorie en praktijk van het lesgeven liggen ver uit elkaar, merkt hij.

De overheid roept scholen op te zorgen voor ‘beter burgerschap’. Sinds 2013 zijn scholen verplicht om aandacht te besteden aan actief burgerschap en sociale integratie.
Hoe leer je, als beginnend docent maatschappijleer, pubers nadenken over actuele en gevoelige kwesties als IS en de komst van vluchtelingen in deze roerige tijd?
Daan: “Ik probeer ze een beetje te prikkelen met van alles, dat vind ik heel leuk, dat ze zelf gaan nadenken.” Lukt het Daan om zijn eigen stijl van lesgeven te vinden, en tegelijkertijd de leerlingen echt te bereiken?

Maatschappijleer - Officiële trailer from eenvandejongens on Vimeo.

Scholentour en slotdebat 2Doc: Maatschappijleer

Vanaf begin mei gaat 2Doc: Maatschappijleer op tour langs middelbare scholen door het hele land waarbij docenten, schoolleiding en leerlingen naar aanleiding van de film in debat gaan. Op woensdag 15 juni om 20.00 uur volgt het slotdebat in De Balie in Amsterdam waarbij afgevaardigden van de scholen, de politiek, beleidsmakers, docenten, leerlingen en de hoofdrolspelers uit de documentaire met elkaar in gesprek gaan over het begrip burgerschapsvorming en de vertaling daarvan naar de praktijk. Dit debat is bij te wonen in De Balie en live te volgen via de livestream op vpro.nl/maatschappijleer.

Regie van Maatschappijleer door Laura Hermanides, geproduceerd door Een van de jongens, in coproductie met VPRO, met steun van CoBO.

Bron: www.vpro.nl/maatschappijleer