Cursusdag met Jos de Wit
Tussen zelf denken en samenleven: Nietzsche en Ahrendt
Donderdag 14 februari van 10.30-15.30 uur, lunch om 12.30 uur
Kapel, ’s Gravelandseweg 144, 1217GA Hilversum
Prijs: € 20 (leden), € 30 (niet-leden) incl. lunch
Het motto van het Humanistisch Verbond is zelf denken, samen leven. Maar… gaan die twee wel samen? Als je (te) kritisch nadenkt, kom je soms tegenover je eigen groep te staan. Andersom, om de lieve vrede te bewaren, zeggen mensen soms niet wat ze vinden. Juist in onze tijd merken we dat ongeremde vrijheid van meningsuiting leidt tot sociale spanningen. Waar ligt het evenwicht? Is dat er wel?
De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche stelde dat sociaal conformisme onverenigbaar is met authentiek zelf leven en denken en trok zichzelf letterlijk terug uit de samenleving om beter te kunnen nadenken. Ruim vijftig jaar na zijn dood trok zijn landgenote Hannah Arendt een heel andere conclusie: nadenken is volgens haar een ‘innerlijke dialoog’ die je alleen kunt aanleren door contact en samenleven met anderen om zodoende steeds ruimere perspectieven te krijgen.
Jos de Wit is onze cursusleider, hij is historicus/ humanist/ filosoof en leerkracht HVO.
’s Morgens gaan we bezig met leven en denken van Nietzsche en in het middaggedeelte met dat van Hannah Arendt. Aansluitend onderzoeken we waar de synergie tussen zelf denken en samen leven begint en waar het wringt.
Aanmelden: [email protected] of (035) 624 58 01 Betaling: €20/ € 30 storten op bankrekening nl 31 trio 0198 3781 57
t.n.v. Humanistisch Verbond ’t Gooi, Naarden, vermelding van ‘cursusdag’.

Locatie

Kapel
’s Gravenlandseweg 144
1217GA Hilversum

Kosten

€20 (leden), €30 (niet-leden)