1 op de 5 mensen krijgt dementie. Dat betekent dat iedereen ergens in zijn leven met dementie in aanraking komt. Of het nu gaat om je partner, de buurvrouw, je ouders of jijzelf. Nu mensen met dementie zo lang mogelijk thuis moeten, maar soms ook willen blijven wonen, wat is daar dan voor nodig? En hoe kunnen hun mantelzorgers effectiever ondersteund worden? Tijdens Thuis op Zuid on Tour gaan we hierover de dialoog aan met elkaar. De tour is op 18 november in Groningen.
Via livestream kan je meekijken, luisteren, ervaringen delen, opmerkingen sturen en vragen stellen. Deelname is gratis. Meld je aan, en laat horen wat jouw kijk is!
Livestream datum en tijd
Locatie: ‘Thuis op Zuid on tour’ in Groningen zal plaatsvinden via livestream (online), met gratis toegang. Via je beeldscherm kun je meekijken en – als je wilt – vragen en opmerkingen sturen.
Datum: woensdag 18 november
Tijd:
13:45 – 14:00 uur: inloggen op de livestream
14:00 – 15:00 uur: Thuis op Zuid on Tour: online via livestream
Prijs: deelname is gratis
In verband met de aangescherpte maatregelen vanuit de Rijksoverheid is deze bijeenkomst geannuleerd. In de livestream studio kunnen de gasten niet gelijktijdig plaatsnemen. Had je je aangemeld? Dan heb je persoonlijk bericht van ons ontvangen per e-mail. Neem bij vragen contact op via [email protected].
Programma (online / livestream)
We snijden dilemma’s aan op het snijvlak van autonomie en verantwoordelijkheid. Vragen die centraal staan: hoe willen we als mens én als samenleving omgaan met dementie? Wat is ervoor nodig om langer thuis te wonen met dementie? Hoe zorgen we ervoor dat mensen met dementie zo lang mogelijk meedraaien? Hoe kunnen zij zich thuis blijven voelen in hun eigen omgeving? Hoe kunnen we zorgen dat mantelzorgers de juiste steun krijgen? Wat verwachten we van elkaar en van de overheid, wat kunnen we zelf? Wat gaat er goed, waar kan het beter?Dat doen we aan de hand van fragmenten uit de vierdelige Human docuserie Thuis op Zuid.
In een studio in Groningen gaan we aan tafel met o.a. Renee Blaauw (coördinator Netwerk Dementie Groningen), Marcelle Mulder (humanistisch geestelijk verzorger), Monique Veldt (beleidsmedewerker Wmo gemeente Delfzijl), Petra Oden (mantelzorger), Tineke Runia (Alzheimer Nederland).
Via de gratis livestream zullen mantelzorgers, mensen met (een vermoeden van) dementie, zorgprofessionals, vrijwilligers, beleidsmedewerkers, werkgevers en andere betrokkenen en geïnteresseerden aanhaken.
Via livestream (online, via je beeldscherm) kan je vragen stellen en opmerkingen sturen. Meld je hieronder gratis aan, dan ontvang je ongeveer een week vooraf een mail met informatie over hoe je online gratis kunt deelnemen.
Met onder meer:

Lotte Huijing: moderator
Lotte Huijing houdt van interactie en wil daadwerkelijke uitwisseling tussen mensen bewerkstelligen. Dit staat centraal in haar docentschap aan de Universiteit voor Humanistiek en in haar werk als Mensketier in organisaties. Dilemma’s onderzoeken mèt betrokkenen en zo ethiek dichtbij brengen; dat wil ze faciliteren in deze tour.

Marcelle Mulder: humanistisch geestelijk verzorger
Marcelle Mulder werkt als geestelijk verzorger in de ouderenzorg in Friesland en ondersteunt daar mensen met dementie, hun naasten én de professionals. Doel is om zo veel mogelijk verbinding, leefplezier en vitaliteit met elkaar te verkrijgen. Ze publiceert daar regelmatig over: in 2016 verscheen ‘Op bezoek bij een dierbare met dementie’ en onlangs de praktijkgids ‘Ik start een Zing-Cirkel’ voor thuiswonende mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers, samen met Maartje de Lint.

Renée Blaauw: coördinator Netwerk Dementie Groningen
De kracht en passie van Renée Blaauw is verbinden van mensen. Vooral daar waar de informele en de beroepsmatige zorg samen optrekken, om ondersteuning te bieden aan mensen die kwetsbaar zijn. Complexe vraagstukken oplossen en samen resultaat behalen, dat is waar ze voor gaat. Dit doet ze al 45 jaar, zowel privé als in haar loopbaan binnen de gezondheidzorg en in het sociale domein.
Aanmelden voor de online bijeenkomst (livestream)
Waarom deze tour?
Dementie is een complexe, ingrijpende ziekte, met een grillig verloop. Een goed vangnet is hard nodig, maar instellingen werken langs elkaar heen. Mensen met dementie en hun mantelzorgers verdwalen vaak in zorgland. Zij worstelen in hun thuissituatie. De omgeving haakt vroeg of laat af, waardoor zij in een sociaal isolement geraken. Dit verslechtert de situatie van de zieke en de draagkracht van de mantelzorger.
De verwachting is dat het aantal mensen met dementie explosief stijgt naar ruim een half miljoen (!) in 2040. Er is dringend een kentering nodig in hoe wij kijken naar en omgaan met de mens met dementie.
Met deze tour willen we niet alleen inspireren en een plek creëren waar je kunt delen, maar ook daadwerkelijk de maatschappelijke en culturele verandering in gang zetten, die nodig is om de juiste zorg en steun te bieden aan thuiswonende mensen met dementie en hun mantelzorgers.
De serie 'Thuis op Zuid'
Na alle lessen die Adelheid Roosen en Hugo Borst uit de serie In De Leeuwenhoek en In de Leeuwenhoek on Tour hebben geleerd, zetten zij hun zoektocht naar menselijke zorg bij dementie voort. In de vierdelige docuserie Thuis op Zuid die vanaf 2 september te zien is bij Human op NPO2 onderzoeken ze hoe het mensen met dementie vergaat nu zij langer thuis blijven wonen. In deze serie proberen Hugo en Adelheid het deze mensen, alsook hun hulptroepen, waar ze kunnen wat makkelijker en aangenamer te maken.
Uitzenddata Human tv-serie ‘Thuis op Zuid’
4 afleveringen. Vanaf 2 september 2020 elke woensdag om 20:30 op NPO 2
Thuis op Zuid On Tour is een samenwerking tussen Human en het Humanistisch Verbond. Met dank aan Alzheimer Nederland en De Familie Film & TV.
Omroep Human maakte de televisieserie, zond deze uit en draagt tijdens de tour middels fragmenten de dilemma’s aan waarover gesproken wordt. Het Humanistisch Verbond ontwikkelt en organiseert de tour om inspiratie en gesprekken te kunnen faciliteren. Beide organisaties willen met de tour een maatschappelijke en culturele verandering in gang zetten.
Corona informatie: wij volgen de richtlijnen van het RIVM en nemen passende voorzorgsmaatregelen. Kijk hier voor meer informatie.
Vragen? Neem contact op.