tentoonstelling vrijdenkers Amsterdam Museum beeld

Op zondag 5 september opent in Amsterdam Museum de tentoonstelling ‘Vrijdenkers: van Spinoza tot nu’. De aandacht gaat uit naar vrijdenkers als vernieuwers, idealisten, dwarsliggers, vrije geesten én activisten. In een tijdspad van 4 eeuwen langs onder meer Spinoza, Aletta Jacobs en Theo van Gogh worden je gedachten bevraagd: hoe tolerant zijn we eigenlijk voor afwijkende denkers en doeners? In hoeverre geven we ruimte aan de mening van een ander? Mag men mensen ‘cancelen’ om hun mening en verdient iedereen een podium? Vragen dus die er nu toe doen. Door het leggen van verbanden tussen hedendaagse gebeurtenissen en historische ontwikkelingen wordt de bezoeker aangespoord tot reflectie en discussie.

Kritische geesten en hedendaagse kunstenaars

Te zien zijn onder andere de banvloek die door de Joodse gemeenschap in 1656 tegen Spinoza werd uitgesproken wegens ‘gruwelijke ketterijen’, de typemachine van Theo van Gogh, de T-shirts van de eerste Black Lives Matter-demonstratie en de handtas van kunstenaar Tinkebell die zij maakte van haar eigen kat. De tentoonstelling laat zien en horen wat de kritische geesten dachten, wat hen dreef, en hoe de samenleving erop reageerde. Velen kregen te maken met afkeuring, intimidatie, repressie en geweld. Iedereen die vraagtekens plaatst, kan onder vuur komen te liggen.

Hedendaagse kunstenaars zijn gevraagd te reflecteren op thema’s als religie, vrijheid van meningsuiting, feminisme, gender en etniciteit. Zo geven onder andere kunstenaars Martijn Engelbregt, Aam Solleveld, Ni Haifeng, Mounira Al Solh, Jonas Staal, Patricia Kaersenhout, Jan Hoek en Luciano de Boterman hun kijk op historische vraagstukken rond vrijdenken.

Kijk voor meer informatie over de kunstenaars op vrijdenkers.nl

De tentoonstelling loopt tot 27 februari 2022. Het is een initiatief van Amsterdam Museum en Humanistisch Verbond, mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Humanisme Fonds Amsterdam.

Wanneer zondag 5 september 2021 t/m 27 februari 2022, elke dag van 10:00 tot 17:00 uur

Locatie
Amsterdam Museum
Kalverstraat 92, Amsterdam
Google Maps
Route & bereikbaarheid
Toegankelijkheid voor rolstoel 

Tickets Amsterdam Museum (incl audiotour):
€20 Volwassenen
€15 Studentenkaart/CJP pas
€ 5 Museumkaart, Amsterdam Pass en ICOM
€ 0 Kinderen 0 t/m 17 jaar
€ 0 Stadspas, I amsterdam City Card, VriendenLoterij VIP-KAART,  I amsterdam Congress Card,  Vereniging Rembrandt en Voedselbank Cultuur

Kijk hier voor meer informatie over groepsbezoek.

Koop je ticket(s) via Amsterdam Museum.
Let op: sinds 1 juni 2020 is het Amsterdam Museum uitsluitend toegankelijk met een e-ticket, die je vooraf moet boeken binnen een tijdslot naar keuze. Bezoekers met een Museumkaart, I amsterdam City Card, ICOM kaart, VriendenLoterij VIP-kaart, Amsterdam Pass, Stadspas, CJP-kaart of Vereniging Rembrandt-kaart moeten ook een e-ticket reserveren.

Koop tickets bij Amsterdam Museum

Waarom nu deze tentoonstelling?

In 2021 bestaat het Humanistisch Verbond 75 jaar. Dat vieren we met allerlei activiteiten door het land, een jubileumfeest, bijzondere fietsroute en de Vrijdenkers-tentoonstelling.

>>Lees hier over al onze activiteiten 

Het Humanistisch Verbond zet zich al 75 jaar in voor de vrijheid van denken. Onze slogan is niet voor niks ‘vrij denken, samen leven’. Humanisten streven naar menselijke waardigheid (humaniteit) voor ieder individu. Dat lukt volgens hen het beste in een democratische rechtsstaat waarin mensen vrij en gelijk kunnen leven. Als democratische rechtsstaat is Nederland op veel punten liberaal. Zoals de mogelijkheid tot crematie, buitenkerkelijkheid, het homohuwelijk, abortus, euthanasie en vrouwenstemrecht. Tegelijkertijd staat de vrijheid van meningsuiting voortdurend ter discussie. Vrijdenken blijft van fundamenteel belang voor het behoud van de open samenleving.