Tegel Spinoza
Beeld door: Nanda van Bodegraven

Wandel langs 10 filosofietegels in hartje Amsterdam met citaten van filosofen. Tijdens de gratis wandeltours komt het denken van filosofen zoals Descartes, Spinoza, Hobbes, Locke en Comenius tot leven. Ook ontdek je hoe de vrijheid van Amsterdam een rol speelde in hun denken.

Al wandelend hoor je hoe deze denkers vanuit Amsterdam de wereld veranderden en waarom onze tijd zoveel met hen te maken heeft. Ontdek de verhalen achter de quotes en waarom de tegels op de specifieke plekken liggen. De relatieve Amsterdamse vrijheid van toen heeft een gigantische impact gehad, tot op de dag van vandaag. Je zal met totaal andere ogen naar Amsterdam kijken.

Op  vrijheidvanamsterdam.nl leiden gratis audiotours langs alle tien tegels en vertellen over het leven en het denken van de filosofen. Luister naar de audiotours terwijl het verleden van de stad zichtbaar voor je wordt.

Het HFA, Humanisme Fonds Amsterdam, financierde dit project. Het doel van het HFA is humanisme aan Amsterdam verbinden. Tijdens de wandeling wordt duidelijk wat de invloed van de genoemde denkers op het humanisme is.

Wandelgebied hartje Amsterdam

Prijs  Gratis

Startpunt wandeling: Er zijn diverse wandelroutes beschikbaar met elk een eigen startpunt: Centraal Station, Westermarkt of Beurspoortje bij de Dam

Tip: je kunt de wandelingen soms ook volgen met een gids.

Meer weten? Bekijk de agenda van Vrijheid van Amsterdam.

Wandel de tegelroute in Amsterdam

Start een route door op een van de tours te klikken en volg de instructies.

De wandelroutes:

– Uitgebreide route (deel 1): Het ontstaan van de vrijheid. Startpunt: Centraal Station
Deze wandeling gaat over de wortels van de van de vrijheid van Amsterdam, met een relatief grote pers- en geloofsvrijheid.

– Uitgebreide route (deel 2): van Descartes naar Spinoza – startpunt: Westermarkt
Dit deel gaat over vele zeventiende eeuwse Amsterdamse filosofen en de invloed die zij hadden

– Een korte route langs 8 tegels (5 kilometer, duurt ongeveer 1,5 uur): startpunt Beurspoortje bij de Dam
De teksten en audiotour vertelt de achtergrond van de quotes, waarom de tegels op deze locaties liggen en hoe de relatief grote pers- en geloofsvrijheid van Amsterdam kon ontstaan.

– Er zijn ook routes/audiotours voor kinderen vanaf 10 en vanaf 14 jaar

Wandelen vertraagt. Als je wandelt, ontdek je stap voor stap de wereld. Zo ontstaat ruimte voor verwondering.