twee vrouwen in een landschap met een deur
Beeld door: Ron Lach

Verbinding lijkt een cliché woord geworden. In beleidsstukken en in de media komen we het begrip vaak tegen. Tegelijkertijd is volgens de media de verdeeldheid tussen groepen in de maatschappij steeds groter aan het worden. Tussen gevaccineerde en ongevaccineerden, tussen rijk en arm, jong en oud, gevestigden en nieuwkomers, klimaatverandering adepten en ontkenners, enzovoort, enzovoort, enzovoort worden de verschillen groter.

Dialoog leidt tot verbinding, wordt vaak gezegd. Is dat zo? Of is verbinding een marketingterm geworden, een dooddoener in een tijd waarin polarisatie en segregatie toeneemt?

Maar wat betekent verbinding ook alweer? Waarmee voelen we ons verbonden? Of waardoor zijn we dat kwijtgeraakt? Wanneer voelen we verbinding met iets of iemand of met een groep?

Hoe voelen we ons verbonden met onze dierbaren? Kan je je verbinden met iemand die dat niet wil en voel je je dan toch verbonden? Is relatie hetzelfde als verbinding? Heb je verbinding met iedereen met wie je een relaties hebt? Of zijn er relaties waarmee je geen verbinding hebt? Is verbinding meer dan een relatie?

Kan er verbinding zijn in haat? Zijn kemphanen eigenlijk met elkaar verbonden door de gemeenschappelijke focus van hun strijd? Of noem je dat geen verbinding? Is verbinding altijd alleen maar positief? Misdadigers kunnen per definitie dus niet met elkaar verbonden zijn? ‘Makkers in het kwaad’ is maar schijn? Of zijn makkers niet verbonden?
En heeft verbinding ook een keerzijde? Is het wijs om je te verbinden en is je verbinden altijd wijs?

Kijk op de website van Socratisch Café Amsterdam wat je kunt verwachten van een Socratisch Gesprek.

Datum en tijd vrijdag 26 november, 15:15 uur – 18:30 uur

Graag arriveren tussen 15:15 en 15:30 uur. Er staat iemand bij de deur die je opvangt.

Locatie De Vrijburg (Moddermanzaal), ingang om de hoek: Herman Gorterstraat 31,  Amsterdam

Begeleiding: Monique Muller, Karel van Haaften, Joke Jongejan, Carla Peverelli, Mark Salomonson, Roelof Langman

Prijs
€ 10 (standaard)
€ 5 (studenten)
€ 30 (4-rittenkaart)
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Socratisch Café Amsterdam.
Graag gepast betalen aan de deur.

Aanmelden Wil je meedoen op 26 november, stuur dan uiterlijk 25 november een mailtje naar [email protected] met je naam, mailadres en telefoonnummer. Vermeld hierbij of je komt naar de bijeenkomst in Vrijburg of dat je je opgeeft voor de zoombijeenkomst.

Maximaal 18 deelnemers kunnen deelnemen per keer.
Deze keer kun je géén gespreksleider kiezen; je kiest een dialoogtafel.

Corona informatie De coronaregels  worden aangehouden, dat verwacht de organisatie ook van de deelnemers. Mondkapje bij binnenkomst en vertrek. De 1,5 meter wordt aangehouden. De organisatie ventileert de kamer voortdurend. Heb je het snel koud? Neem dan een lekker dekentje mee! Ben je verkouden of heb jij of je partner/huisgenoot corona-achtige verschijnselen? Kom niet! En meld je z.s.m. af op telefoonnummer 06-47268619, zodat de organisatie iemand anders in je plaats kan laten komen.

Programma

15.15-15.30: Inloop
15.20: Uitleg huisregels en keuze dialoogtafel.
15.35: Welkomstwoord en inleiding op het thema
15.45: Dialoog in subgroepen
17.00: Pauze met intermezzo (aan de tafel waar je al zit)
17.15: Vervolg dialoog in subgroepen
18.30: Einde socratische dialoog

Over Socratisch Café

Iedere laatste vrijdag van de maand komt hier een bonte verzameling van mensen bijeen om gesprekken te voeren aan de hand van een specifiek thema. Thema en vaste gespreksvormen zijn de kaders waarbinnen gezocht wordt naar dieper liggende overtuigingen van de deelnemers. Hierbij wordt gesproken vanuit persoonlijke ervaringen met het thema. De gesprekken worden begeleid door enthousiaste en ervaren socratische gespreksleiders, maar u kunt ook onder begeleiding zelf oefenen met het leiden van een dialoog.

Wil je de nieuwsbrief van Socratisch Café maandelijks ontvangen?
Hier kun je je aanmelden

Heb je vragen, kom je er niet uit? Laat het ons weten. Stuur een e-mail naar Humanistisch Verbond afdeling Amsterdam Amstelland. Bedankt alvast!