Hoe lukt het de jonge kunstenaar Kees van Dongen om door te breken in Parijs en in korte tijd uit te groeien tot één van de meest beroemde kunstenaars van de twintigste eeuw?
Het is een van de publiekslievelingen van Singer Laren: Het blauwe hoedje van Kees van Dongen (1877-1968). Anna Singer krijgt het doek cadeau als dank voor haar geldelijke steun ten tijde van de Van Dongen-tentoonstelling in 1937.

“Let maar op, ik ga beroemd worden.” Deze van ambitie doordrenkte woorden zijn afkomstig van de jonge kunstenaar Kees van Dongen. De tentoonstelling belicht het prille begin van Van Dongens loopbaan en zijn doorbraak in Parijs kort na 1900.

Kees van Dongen behoort tot de voorhoede van Nederlandse kunstenaars die rond 1900 artistieke vernieuwing zoeken in Parijs. Daar omarmt hij de avant-garde. In 1905 nodigt Picasso hem uit om een atelier in het Bateau-Lavoir te betrekken. Hij begint als anarchistisch tekenaar en debuteert als schilder bij Galerie Vollard. Al snel volgt zijn doorbraak in Parijs. In zijn atelier naast de Folies-Bergère maakt hij als eerste kunstenaar gebruik van elektrisch licht. Een hoogtepunt in zijn oeuvre vormt het gebruik van onnatuurlijke en vervreemdende kleuren.

De rondleiding wordt weer verzorgd door Else Rosenboom.

Datum dinsdag 28 maart 2023, 11:00 – 12:15 uur

Locatie Singermuseum, Oude Drift 1, Laren Google Maps

Aanmelden [email protected] of 06-10832198 met vermelding van datum

Betalen
 € 7 (leden)/ € 10 (niet-leden)
storten op rekening NL 31 TRIO 0198 3781 57
t.n.v. HV Gooi Vecht Almere
met vermelding van ‘Singer’ en de datum.

Kees van Dongen