Agenda Nijmegen

 

18 mei

Plato's oplossing voor de planeet

De problemen van de mensheid zijn volgens Plato niet democratisch op te lossen. In een democratie zouden de ongeremde begeerten van homo sapiens, die leiden tot een op hol geslagen consumptiemaatschappij, niet beteugeld kunnen worden. Hij zocht een oplossing in de oudste utopie door een mens, in wanhoop, geschreven. Een beeldend en vurig verkondigde psychologische en politieke theorie, waarin de verschillen tussen welvaart en welzijn en tussen mensen onderling centraal staan.

Gerard Koolschijn bespreekt Plato’s oplossing naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek Plato’s oplossing voor de planeet, een selectie uit zijn psychologisch-politieke werk.

De geschiedenis van homo sapiens kent twee perioden van democratie: de onze, nu zo’n 150 jaar oud, en die waarin Plato leefde. De parallellen zijn treffend en een reden zijn oordeel serieus te nemen.

 Sinds het aantreden van de huidige president van de V.S., het type mens dat Plato als grootste gevaar zag, dreigen kortzichtigheid en onwetendheid, brutaliteit en bluf opnieuw het lot van de mensheid te bepalen. Atoomwetenschappers hebben hun Doomsday Clock tot 2 voor twaalf vooruit gezet. De strijd tegen klimaatverandering en de overheersende rol van grote bedrijven met korte termijn politiek lijkt hopelozer dan ooit.

Kunnen we iets van Plato’s visie leren? Zijn de ideeën toepasbaar? Is toepassing wenselijk? Kan de menselijke drift wel beteugeld worden?