Plakkaat_van_Verlatinghe

In januari 2018 werd het Plakkaat van Verlatinge door televisiekijkers verkozen tot het Pronkstuk van Nederland, boven Rembrandts Nachtwacht. Het document, dat op 26 juli 1581 door de Staten-Generaal in Den Haag werd goedgekeurd, kan gelden als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlandse gewesten die de Spaanse landheer Filips II ‘verlieten’.

Anton van Hooff bespreekt de betekenis en de historische context van die geboorteakte van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Alle aanwezigen krijgen een verkorte, hertaalde editie van het Plakkaat uitgereikt. Aan de hand daarvan laat hij zien hoe revolutionair en uniek het Plakkaat is en als eerste verklaring van universele mensenrechten, die in de canon van de Nederlandse geschiedenis en in de UNESCO-lijst van werelderfgoed hoort te worden opgenomen.

Anton van Hooff

Anton van Hooff was tot 2008 hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Universiteit van Nijmegen. Van 2009 tot 2015 was hij voorzitter van de Atheïstisch-Humanistische Vereniging ‘De Vrije Gedachte’, de oudste nog bestaande vrijdenkersvereniging ter wereld. Hij publiceerde een reeks van boeken over de klassieke oudheid en geeft lezingen over de klassieke geschiedenis, het vrijdenken en de herinvoering van de Nederlandse republiek. Eerder hield hij inleidingen voor het filosofiecafé over de Stoa en het epicureïsche hedonisme, Sterven in Stijl’ (de dood in de klassieke oudheid) en het redelijke van atheïsme.