Persvrijheid is onderdeel van de vrijheid van meningsuiting. In Nederland is de persvrijheid vastgelegd in artikel 7 van de Grondwet. Iedereen mag zeggen en schrijven wat hij wil.

In kranten en tijdschriften, maar ook via radio, televisie, internet en sociale media. Voorwaarde is dat het niet in strijd is met de wet. Belediging, smaad en aanzetten tot haat en discriminatie zijn bijvoorbeeld verboden. Of iets in strijd is met de wet beoordeelt een rechter achteraf.

De persvrijheid in Nederland is groot. Dit in tegenstelling tot veel andere landen ter wereld waar journalisten om hun uitingen bedreigd, mishandeld, vermoord of in gevangenschap genomen worden. Deze praktijken blijven ‘gewoon’ doorgaan ondanks het bestaan van internationale organisaties die over de persvrijheid waken. Zo riepen in 1993 de Verenigde Naties 3 mei uit tot Jaarlijkse Internationale Dag van de Persvrijheid om de beginselen van de persvrijheid onder de aandacht van het publiek en regeringsleiders te brengen en deze wereldwijd te bevorderen.

Een vrije, pluriforme en onafhankelijke pers is namelijk een essentieel onderdeel van elke democratische samenleving. Scoort ons land hoog op de lijst van landen met de meeste persvrijheid, toch liggen ook hier bedreigingen op de loer en kan het de journalist lastig gemaakt worden om zijn onafhankelijkheid te bewaren.

Steeds meer mediabedrijven zijn in handen van grote investeerders en de afhankelijkheid van kijk-, luister- en oplagecijfers wordt groter en groter. Ook commerciële belangen spelen een steeds grotere rol . En wat te denken van lobbyisten en belangengroepen die journalisten voor hun karretje proberen te spannen? Wat moeten journalisten hiermee?

Het komt deze middag allemaal aan de orde. Het onderwerp is onuitputtelijk. Waarschijnlijk komen ook nog wel de organisatie Verslaggevers zonder Grenzen, het verschoningsrecht, de Code van Bordeaux en de omgang met censuur en zelfcensuur voorbij.

Overigens laten we de spreker graag vrij in de behandeling van het onderwerp. Hakkert zou Hakkert niet zijn als hij er niet ook een geheel eigen draai aan zou geven. Ook zal er ruimte voor discussie zijn.

Theo Hakkert

Journalist, columnist en kunstcriticus Theo Hakkert (1957) is het meest bekend door zijn werk voor De Twentsche Courant Tubantia. Hiervoor schrijft hij columns, recensies, en neemt hij interviews af bij auteurs uit binnen- en buitenland. Daarnaast is hij vaak als interviewer aanwezig op festivals en literaire avonden en was hij jurylid voor onder andere de Libris Literatuurprijs, De Gouden Strop en de A.L. Snijdersprijs.

Kom ook!

Evenement Persvrijheid
Datum Dinsdag15 oktober 2019
Tijd 14.00 – 15.30 uur
Locatie Balengebouw Enschede (onder voorbehoud)

De locatie van de lezing is bij het ter perse gaan van het ledenblad nog onzeker. Het oog hiervoor is gevallen op het Balengebouw waar ook de redactie van Twentsche Courant Tubantia gevestigd is. Of het inderdaad gelukt is leest u in één van de volgende nieuwsbrieven.