Willem de Haan werkt sinds begin jaren ’80 in de journalistiek. Als onderzoeksjournalist begon hij in de schrijvende journalistiek en werkte hij later ook mee aan vele documentaires voor onder veel meer VPRO (Argos) en HUMAN. Hij werkte ook jarenlang als docent op de opleiding Journalistiek in Zwolle. Sinds dit jaar is hij redacteur van het Vredesmagazine.

Vanavond vertelt hij meer over zijn pacifistische overtuiging en over de manier waarop hij de oorlog in Oekraïne ziet. Kort na de inval van Rusland in Oekraïne schreef Willem de Haan een opinie-artikel waarin hij Zelenski opriep de wapens neer te leggen; liever een onrechtvaardige vrede dan een rechtvaardige oorlog, zo citeerde hij Erasmus.

Het standpunt van Willem de Haan is niet vrijblijvend; het bracht hem zelfs in de cel als ‘totaalweigeraar’. Maar dan nog zou je kunnen zeggen dat Nederlandse dienstweigeraars en pacifisten makkelijk praten hebben, vergeleken met inwoners van landen die echt in oorlog zijn, zoals nu Oekraïne. Willem heeft ook contact met pacifisten en dienstweigeraars daar en vroeg hen naar hun overtuiging en wat dat voor hen persoonlijk betekende.

We hopen u te mogen verwelkomen op 24 mei!

Datum woensdag 24 mei 2023

Tijd
19:30 – 20:00 uur: inloop
20:00 – 22:00 uur: lezing (met pauze rond 21:00 uur)

Locatie Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle

Route bekijk op Google Maps

Prijs
€ 5 standaard*
€ 3 leden van het Humanistisch Verbond*
*Graag contant betalen bij binnenkomst