We vragen ons af: wat is goede opvoeding volgens jou? Ben je klaar als je kind het goed doet op school, naar de sportclub gaat en misschien ook nog naar muziekles? Geweldig natuurlijk, als dat allemaal lukt. Of wil je je kind ook iets meegeven aan morele waarden? Wil je dat het een ‘goed mens’ wordt? Maar wat is dat, en hoe pak je dat dan aan?

In vier bijeenkomsten van 2 uur gaan we met deze en meer vragen aan de slag. Na de cursus heb je meer zicht op wie jij bent als opvoeder, waar je voor staat en hoe je dat aan je kinderen mee wilt geven. Je leert hoe je kan filosoferen met je kinderen en hoe je rituelen kunt maken en gebruiken. We doen dat op een vrolijke en praktische wijze, met voldoende diepgang en interactie.

Wanneer
Dinsdagavonden 14 & 21 & 28 januari & 4 februari, van 20:00 – 22:00 uur

Locatie
Humankind BSO Hooizolder – OBS De Vierambacht
Nozemanstraat 75, Rotterdam
Google Maps

Prijs
De prijs van de cursus wordt 80 euro, maar omdat het een pilot is, deze keer € 1,-

De cursus pilot is gestart, aanmelden is niet meer mogelijk.

Te laat met aanmelden, toch inspiratie?

Verdiep je in het thema 'Wat geef ik mijn kinderen mee?' met de artikelen en verhalen op onze website.

Christa Compas

Docent: Christa Compas
Christa Compas heeft ruim 10 jaar gewerkt in het onderwijs. Ze heeft inmiddels twee volwassen kinderen, die haar de les lezen over de juiste normen en waarden, bijvoorbeeld als het gaat om het klimaat. De vraag “wat geef je je kinderen mee” en vooral “hoe dan” heeft ze zichzelf zowel als moeder als als juf vaak gesteld. 

Programma

Bijeenkomst 1: De opvoeder
Wie ben jij nu eigenlijk zelf als opvoeder? Wat hebben jouw ouders/ opvoeders en jouw omgeving je meegegeven aan waarden in je leven? Welke heb je gehouden en van welke nam je afscheid? Wat vind jij belangrijk in opvoeding?

Bijeenkomst 2: Geluk
Wat is geluk dan eigenlijk? Wat betekent het voor jou? En heeft het iets te maken met een zinvol/goed leven. Wat hebben filosofen hierover gezegd en wat vind je daar zelf van.

Bijeenkomst 3: Waarden
Wat krijgen je kinderen aan voorbeelden en normen en waarden al mee in het dagelijks leven en hoe praat je daarover met hen? Hoe kun je bepaalde waarden stimuleren? We geven je praktische handvatten, bijvoorbeeld rond filosoferen met je kinderen.

Bijeenkomst 4: Feest en verdriet
Bij belangrijke momenten in het leven, zowel blije als verdrietige, spelen normen en waarden vaak onbewust een belangrijke rol. Hoe kan je daar meer bewust aandacht aan geven? Hoe maak je bijvoorbeeld een nieuw ritueel?