MenszijnHVsite

Wie ben ik, als mens, in de 21e eeuw? Media, markt en technologie veranderen het leven, je relaties met anderen en de natuur. Hoe blijf je eigen, bewuste keuzes maken? In vier verdiepende avonden verzamel je een berg nieuwe inzichten en een onbevangen blik op jezelf.

Hoe verhouden we ons als mens tot de aarde, onze medebewoners en de natuur? Wat is de waarde en reikwijdte van verbondenheid in de huidige samenleving? Welke impact heeft technologie op ons mens-zijn en onze ideeën daarover? Hoe kun je je in de 21e eeuw ‘opnieuw’ leren vormen? En dat op een duurzame manier doen, samen, met een beter vermogen je aandacht zelf te bepalen en te richten – in plaats van technologie te laten bepalen – en met praktische wijsheid? Wat betekent wijsheid anno 2021?

Het gaat hier steeds om fundamentele vragen van deze tijd én om thema’s die het humanisme uitdagen zich te revitaliseren.

De coronacrisis zet een aantal vragen over ons mens zijn in de 21e eeuw op scherp. In deze cursus staan we daarom ook stil bij prangende vragen die daarin op ons afkomen en ons tot bezinning dwingen. Tegelijk is deze cursus geen ‘corona-cursus’.

Bekijk het programma

Je gaat op zoek naar humanistische inspiratiebronnen en nieuwe perspectieven. Door filosofische teksten van hedendaagse denkers, reflectie en gesprekken met de docent en met medecursisten verken je fundamentele vragen van deze tijd en wat humanisme kan betekenen voor je antwoord. Voorkennis is niet vereist.

Wat anderen zeggen:

“De wereld verandert in een rap tempo. Waar sta ik voor? Wat vind ik belangrijk? Hoe wil ik leven? Vragen waar veel mensen mee rondlopen. In deze cursus leer je om met een onbevangen blik te kijken naar actuele thema’s, die ieder mens raken.
– Silvia Benschop

In het dagelijks leven is het soms lastig om met anderen te praten over actuele thema’s waar ik me zorgen over maak, dilemma’s waar ik mee aan het stoeien ben. In deze cursus is er volop ruimte om uit te wisselen over de invloed van technologie, de dreiging van de klimaatcrisis. Wat je zelf kunt doen. Wat je behoeften en waarden zijn. Welke keuzes bij je passen. Waar er hoop en inspiratie te vinden is. Aanrader!
– Een deelnemer

Door onbevangen na te denken leer je veel over jezelf en de wereld waarin je leeft. In deze cursus ga je op zoek naar een eigentijds, gerevitaliseerd humanisme.
– Bas Nabers

Door actuele vraagstukken onder de loep te nemen, in uitwisseling met anderen, scherp je je mening, of kom je tot vaak verrassende, nieuwe inzichten. Je wordt bewuster van je handelingen, van je eigen waarden, en van je mogelijkheden. Je merkt dat jij zelf regisseur bent over je eigen leven. Zo kun je keuzes maken die beter bij jou passen.
– Niranyana Jayamary (docent)

Online cursus

Online les krijgen is een andere ervaring maar zeker geen mindere! Tijdens deze cursus maken we gebruik van veel breakout rooms (subgroepjes van 2 tot 4 mensen) om de persoonlijke interactie te verdiepen. Daarnaast werken we met een reader, met teksten van hedendaagse denkers die je anders niet zo snel zult lezen.

Datums en prijs

Wanneer: een reeks van 4 dinsdagavonden: 27 april, 11 mei, 18 mei en 25 mei, van 19:30 – 22:00 uur (met een korte pauze)

Locatie: online, via Zoom

Docent: Niranyana Jayamary

Prijs (inclusief reader):
€ 140 standaard
€ 75 leden Humanistisch Verbond
€ 60 bij minimum inkomen en studenten
€ 37,50 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Maximaal 20 personen kunnen deelnemen aan deze online cursus.
Deze cursus is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Uitverkocht! Was je net te laat?

Verruim je blik op jezelf, de ander en de wereld met onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van onze cursussen en andere evenementen.

docent Niranyana Jayamary

Docent: Niranyana Jayamary 
Niranyana is praktisch filosoof en coach. Ze heeft de opleiding Filosofie in de Praktijk aan de Internationale School voor Wijsbegeerte gedaan. En is gespecialiseerd in levenskunst- en zingevingsvragen: hoe ga ik om met keuzes, twijfels en dilemma’s in het leven? Je kijk op de wereld wordt uitgedaagd en je krijgt meer inzicht in wat en hoe je denkt, waardoor je zelf de antwoorden vindt die bij je passen.

Programma

In vier online bijeenkomsten verdiep je je in wat het betekent om je leven hier en nu vorm te geven. Deze onderwerpen staan per avond centraal.

1: verbondenheid

Je maakt niet alleen kennis met elkaar, maar onderzoekt meteen het dilemma tussen het ideaal van autonomie, zelfbeschikking en het feit dat je niet los staat van anderen. Want zijn we niet ten diepste ook op elkaar aangewezen? Is het tijd voor een afhankelijkheidsverklaring?

2: mens en aarde

Als je ervan uitgaat dat er sprake is van klimaatverandering, waar moeten we of jij als individu dan de oplossing zoeken? In technologie of in een morele heroriëntatie? In deze online bijeenkomst gaan we niet somberen of wanhopen, maar zoeken naar een waarachtiger omgang met onszelf, de natuur en de aarde. Hoe benader je de natuur en pas je dit toe in je leven?

3: technologie

Technologie is niet per definitie goed of slecht. Technologie is er en heeft een grote invloed op ons. Op ons dagelijks leven en op de hele wereld. Hoe kan een voor ons goede omgang met techniek bijdragen tot een goed leven? Met speciale aandacht voor… aandacht.

4: praktische wijsheid

Je hoort het vaak: ieder z’n eigen mening. Maar wat betekent wijsheid dan? Wie heeft de wijsheid in pacht? In deze online bijeenkomst praten we over wat praktische wijsheid is en hoe je erachter komt wat jij belangrijk vindt en afwegingen maakt.

De coronacrisis zet een aantal vragen over ons mens zijn in de 21e eeuw op scherp. In deze cursus staan we daarom ook stil bij prangende vragen die daarin op ons afkomen en ons tot bezinning dwingen. Zoals:

– Hoe blijf je je verbonden voelen met het welzijn van de wereld als je angst voor je eigen veiligheid naar boven komt?
– Is het helpen van minder economische welvarende landen met de vaccinaties een kwestie van solidariteit? Of is het juist een slimme aanpak, ofwel wijsheid, omdat dit een mondiaal probleem betreft dat door globalisering altijd weer de kop op zal steken als niet iedereen een oplossing vindt voor dit virus?
– Is het wijsheid om zoveel mogelijk, koste wat het kost, sterfte tegen te gaan of moet in de afwegingen ook andere schade worden meegenomen? En moeten we daarmee dus ook accepteren dat dit het sterftegetal eventueel verhoogt?

Tegelijk is deze cursus geen ‘corona-cursus’. 

Veelgestelde vragen

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?
Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan, maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Krijg je vooraf heldere uitleg over Zoom?
Om de cursus te kunnen volgen is het het handigst om Zoom even te installeren op je laptop of computer. Je kunt dit alvast doen, via zoom.us/download. Download Zoom Client for Meetings (dat is de bovenste in een rij van mogelijke downloads). Installeer het op je computer.

Een handig filmpje met nog wat extra uitleg: bekijk filmpje op YouTube
In de bevestigingsmail die je ontvangt nadat je je hebt aangemeld, kun je deze uitleg en het filmpje op je gemak bekijken.

Heb je een andere vraag?
Neem contact op.

 

Aanmelden