Beeld online cursus filosofie Klassieke Levenskunst 2021

Hoe leid ik een mooi en waardevol leven? Wat betekent dit voor mij? Kies ik daadwerkelijk voor wat ik van belang vind? Hoe ga ik om met mezelf en met de ander? Houden deze vragen je bezig en ben je op zoek naar een antwoord? In zes avonden maak je kennis met ‘de levenskunst’.

Tijdens de cursus Klassieke levenskunst leer je over het ontstaan van de levenskunst, de vragen waar het om draait en de relevantie voor je eigen leven. Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen, leer je scherper te denken over jouw leven en wat je echt belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursus: jouw vragen over hoe te leven.

In zes avonden maak je kennis met vele denkers die je voorgingen in het onderzoek naar het goede leven. Filosofen als Socrates, Aristoteles en Epicurus komen aan bod.

Filosofie van de levenskunst blijft niet beperkt tot de studeerkamer maar draait juist om het leven hier en nu. Levenskunst is oefenen. Daarom lees je niet alleen teksten en hoor je over deze denkers, ook oefen je met medecursisten, onder leiding van een ervaren docent.

De klassieke levenskunst filosofen brengen ons precies wat we in deze tijd nodig hebben. Ze helpen ons om te gaan met onze emoties, te accepteren wat we niet kunnen veranderen en de juiste balans te vinden.
– Reine Rek (docent)

Online editie

Online les krijgen is een andere ervaring maar zeker geen mindere! Tijdens deze cursus maken we gebruik van veel breakout rooms (subgroepjes van 2 tot 4 mensen) om de persoonlijke interactie te verdiepen. Daarnaast werken we met schrijfopdrachten en natuurlijk een reader.

Wanneer: reeks van zes woensdagavonden: 21 april, 28 april, 5 mei, 12 mei, 19 mei en 26 mei, van 19:00 – 21.00 uur

Docent: Reine Rek

Locatie: online, via Zoom

Prijs (inclusief reader):
€ 180 standaard
€ 110 leden Humanistisch Verbond
€ 80 bij minimum inkomen en studenten
€ 55 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Maximaal 25 personen kunnen deelnemen aan deze online cursus.

Deze cursus is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Uitverkocht! Was je net te laat?

Verruim je blik op jezelf, de ander en de wereld met onze tweewekelijkse nieuwsbrief. Zo blijf je ook op de hoogte van onze cursussen en andere evenementen.

Reine Rek, docent van de cursus
Beeld door: Sanne Nadine Hes

Docent: Reine Rek
Reine is een humanisticus die spreekt, counselt en presenteert. Je kunt haar zien als een soort handelaar in ideeën en observaties. Samen met de deelnemers, cliënten of publiek onderzoekt ze levensvragen aan de hand van inzichten uit de filosofie, psychologie en diverse spirituele stromingen. Dit doet ze in de vorm van interactieve lezingen, cursussen, workshops en (gesproken) columns. Ze werkt o.a. voor The School of Life en het Humanistisch Verbond als docent

Programma Klassieke levenskunst

Het programma van de Klassieke levenskunst beslaat zes avonden. Hieronder lees je welke thema’s per avond centraal staan.

1: levenskunst, filosofie en bouwstenen
Je maakt kennis met de bouwstenen van de levenskunst. Wat is het eigenlijk en wat betekent ‘kunst’ in de levenskunst eigenlijk?

2: een kritische, ondervragende omgang
Socrates staat centraal. Je leert hem kennen, maar vooral ook zijn belangrijkste bijdrage aan de filosofie. De kunst van het vragen stellen. Je leert hoe Socrates zijn gesprekspartners in een onderzoekende houding bijbracht.

3: een voortreffelijke omgang
Hoe kun je een voortreffelijk leven leiden? Het antwoord van Aristoteles op deze vraag ontdek je tijdens deze bijeenkomst. Hij vond dat je naar het juiste midden moest zoeken. Maar wat betekent dat voor jou?

4: een inspecterende omgang
De Romeinse Stoa zetten het ‘innerlijke kompas’ centraal. Hoe kun je leren luisteren naar je eigen natuur? En wat is dat eigenlijk, een ‘eigen natuur’?

5: een genietende omgang
Met Michel de Montaigne onderzoek je wat een openhartige omgang met jezelf en de ander kan zijn: bijvoorbeeld oorspronkelijk en onbevangen. Een bijeenkomst over het moderne ik en het leven als een reis.

6: ethos en bevriend raken met jezelf en de ander
Wat is jouw levenskunst? Die vraag staat tijdens de laatste bijeenkomst centraal. Wat je hebt geleerd vertaal je naar je eigen leven. Er is met name aandacht voor vriendschap en werk.

Veelgestelde vragen

Ben je veel tijd kwijt buiten de cursus om?
Je kunt van alles lezen en ermee aan de slag gaan. Elke week kun je je verdiepen in filosofische teksten uit de reader, die aansluiten op het programma. Ook geeft de docent soms een opdracht mee, waarmee je – als je dat wilt – kunt oefenen. Maar je kunt het ook houden bij de bijeenkomsten zelf.

Als ik een keer niet kan, kan ik de les dan achteraf toch volgen? Krijg ik een opname toegestuurd?
Ja dat kan, deels. Je krijgt elke week de geluidsopname en de presentatie-slides toegestuurd, zodat je het theoriegedeelte van de les op een later moment op je gemak kunt terugluisteren en bekijken. Je mist dan wel de een-op-een oefeningen met je medecursisten.

Krijg je vooraf heldere uitleg over Zoom?
Om de cursus te kunnen volgen is het het handigst om Zoom even te installeren op je laptop of computer. Je kunt dit alvast doen, via zoom.us/download. Download Zoom Client for Meetings (dat is de bovenste in een rij van mogelijke downloads). Installeer het op je computer.

Een handig filmpje met uitleg over het gebruik van Zoom: bekijk filmpje op YouTube
In de bevestigingsmail die je ontvangt nadat je je hebt aangemeld, kun je deze uitleg en het filmpje op je gemak bekijken.

Heb je een andere vraag?
Neem contact op.

 

 

Aanmelden