Agenda Midden- en Zuid-Twente

Nieuwjaarsbijeenkomst 2018

21 jan

Nieuwjaarsbijeenkomst 2018

Het thema voor deze nieuwjaarsbijeenkomst is:

‘De betekenis van muziek’

Dit jaar komen we voor de verandering bijeen in de gezellige sfeer van restaurant Florilymphawaar we voor u een bijzonder programma hebben samengesteld, met een lezing door Mathé Valks, een lunch, een workshop met titel: ‘Mijn verhaal op muziek’, verzorgd door Elisabeth Oets (zang) en Mi Ying Chen (piano). Tenslotte een ‘slotconcertje’,eveneens door Elisabeth en Mi Ying.

We beginnen met een inleiding door Mathé Valks. Hijwerkt twee dagen per week in dienstverband bij het zorginstituut Liberein (Enschede), als muziektherapeut in de zorg voor mensen met een geheugenstoornis en psychiatrische/neurologische problemen.

Verder heeft hij als zelfstandige zijn eigen muziekpraktijk ‘Vrij Spel’.

Daar geeft hij les, muziektherapie en begeleid het maken van eigen liedjes bij een cabaretvereniging aan de Universiteit Twente.

De lezing zal gaan over “Muziek en het Brein”.  De afgelopen decennia heeft de wetenschap enorme vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de hersenen.  Bijna alle gedrag, cognitie en gevoel lijkt nu wel terug te voeren naar vurende neuronen in specifieke grijze gebiedjes. 

Ook de werking van muziek op onze psyché lijkt zijn geheimen prijs te moeten geven door de komst van de functionele MRI (fMRI), een speciale beeldvormende techniek die wordt gebruikt in het moderne hersenonderzoek.

We gaan ontdekken wat er zoal gebeurt in ons brein bij het luisteren naar en spelen van muziek. Mathé probeert de wonderlijke kracht en magie van muziek voor u daarmee niet te reduceren maar juist te vergroten.       

Na de lunch de Workshop "Mijn verhaal op muziek"

Muziek is voor veel mensen heel belangrijk. Meestal luister je gewoon zonder meer naar muziek, maar er zit vaak een verhaal in verborgen.Als je bewust naar muziek luistert kan het emoties en beelden oproepen waaruit een verhaal zou kunnen ontstaan.

Elisabeth Oets (zang) en Mi Ying Chen(piano) nemen u mee op een muzikale reis. Met de emoties en beelden, die bij u opkomen willen zij u inspireren tot het schrijven van een verhaal. Dat kan persoonlijk zijn, maar ook een sprookje, een natuurimpressie of een tweegesprek. Alles kan, het is uw eigen verhaal.Wij werken stapsgewijs naar het schrijven toe. Aan de hand van voorbeelden, ziet u hoe u te werk kunt gaan.Daarna lezen een aantal deelnemers hun verhaal voor.

De workshop sluit af met een verrassend einde.

’s-Middags na de koffiepauze eindigen we met een slotconcertje door Elisabeth Oets en Mi Ying Chen.                                                       

Biografie

  

          Elisabeth Oets (rechts) en Mi Ying Chen (links)

Elisabeth Oets (zang) en Mi Ying Chen(piano) werkten lange tijd bij de Nederlandse Reisopera. Zij vormen al een aantal jaren een veelgevraagd duo. Ze ontwikkelden verschillende programma’s, waarvan de workshop “Mijn verhaal op muziek” er een van is.
Verder spelen zij voor het derde seizoen de succesvolle voorstelling “Philip Mechanicus, wachten op transport”. Ook  vormen zij de “CupCakeDiva’s”, die een muzikaal telegram brengen bij iedereen die wat te vieren heeft.       

PROGRAMMA

10.30 uur        Binnenkomst en tijd om elkaar te begroeten

11.00 uur        Welkomstwoord door de voorzitter Leo Damen

11.15 uur        Lezing

12.30 uur        Lunch

14.00 uur        Workshop "Mijn verhaal op muziek" (met een kleine inleiding)

15.15 uur        Pauze met koffie of thee

15.30 uur        ‘slotconcertje’ door Elisabeth en Mi Ying

16.00 uur        Sluiting

KOSTEN:       € 10,00/p.p. voor de koffie/thee ’s morgens en ’s middags en de lunch (ook vegetarisch). De overige drankjes zijn voor eigen  rekening. Betaling bij binnenkomst aan de penningmeester.

OPGAVE:       vóór 15 januari 2018 bij Margriet Meijling, tel. (053) 538 34 85 of margriet@margrietmeijling.nl