Wat is verbinding?
Wij mensen zijn sociale wezens. Groepsdieren. Verbinding is een basisbehoefte van elk mens.

Maar wat is verbinding precies? Als je met mensen over verbinding praat, gaat het vooral over wanneer ze géén verbinding ervaren.

 

Wat verbinding precies is, is blijkbaar het moeilijk om goed te omschrijven.

Met wie we het ervaren en wanneer. En hoe we er voor kunnen zorgen dat we er meer van krijgen. Of dat de verbinding steviger wordt.

Terwijl we dit toch zo hard nodig hebben. Verbinding is een basisbehoefte voor ons als mensen. Om ergens bij te horen, dat groter is dan wijzelf, dat inspireert ons, dat geeft ons een reden van bestaan.

Alle reden dus om eens goed te kijken wat verbinding is. Uit welke elementen het bestaat, zodat je kunt onderzoeken wat je kunt doen om verbinding te versterken of te vormen.

Brené Brown formuleerde deze definitie:

Verbinding is de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen, kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.

Wat is verbinding?

Verbinden, wat is dat nu eigenlijk echt?

Nadine Carter:

Simpel gezegd is verbinden contact maken, in verbinding zijn met de ander, samenzijn. Maar dit is voor mijn dan ook echt te simpel gezegd. Je neemt jezelf altijd mee in de verbinding met de ander. Dus op de eerste plaats gaat verbinden voor mij om zelfkennis.

Verbinden is iets heel groots. Ik krijg dat niet zomaar in een zin verwoord. Verbinding gaat over eerlijk zijn, je gevoel volgen en daarnaar handelen. Zuiver zijn.

Zuiver zijn in je woorden, in je handelen. Verbinden is afstemmen op de ander, luisteren, écht luisteren naar elkaar. Niet alleen horen wat jij wilt horen, maar echt voelen wat de ander zegt, of het nu leuk is of niet: dat is waar verbinden over gaat.

Ook gaat verbinden over grenzen aangeven en respecteren, emoties uiten en ontvangen.

Verbinding.

Waarom voelen we ons soms alleen in gezelschap van anderen. Het antwoord? Verbinding is waar we naar verlangen. Maar op de een of andere manier vinden we het moeilijk dat te vinden.

Als je terugdenkt aan de gesprekken die je de afgelopen 24 uur hebt gevoerd, waar gingen die dan over? Over je weekendplannen of over je diepste gevoelens? Grote kans dat je voor het eerste kiest.

 

Verbinding in de samenleving:

Als de mens van nature een sociaal wezen is, waarom is er dan polarisatie?

Matthijs van Veelen onderzoekt de evolutie van altruïsme. Is de mens van nature een sociaal wezen? Bekijk hiervoor de volgende video: https://www.youtube.com/watch?v=QWWNbHuXVSE&ab_channel=StudiumGeneraleUU

Nog meer links:

https://www.detrainingsboerderij.nl/persoonlijk_leiderschap/3-vragen-om-in-verbinding-te- blijven/

https://verkenjegeest.com/zeven-tekenen-van-emotionele-verbinding/

Tijd 19.30-22.00 uur

Het onderwerp bepalen we steeds tijdens de voorafgaande Moving Minds. Geef je op via het e-mailadres [email protected], dan ontvang je de agenda voor de avond ruim vantevoren.

Agenda Moving Minds

Datum: 9 december 2022
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Locatie: Milieucentrum Utrecht, Oudegracht 60, Utrecht Moderator: Egbert Stoffels

  1. Welkom
  2. Korte terugblik op de laatste Moving Minds: Mensenrechten
  3. Introductie van het onderwerp: Verbinding
  4. Bespreking van het onderwerp (ook in subgroepen)
  5. Conclusies en evaluatie
    1. Zijn we tot nieuwe inzichten gekomen?
    2. Andere conclusies of nieuwe vragen.
  6. Afronding en selectie van een onderwerp voor de volgende Moving Minds.