Constanze Mager

Constanze Mager (1976, Wenen) is werkzaam als hoofd educatie van Koninklijke Burgers’ Zoo. Vanuit die expertise treedt Constanze regelmatig op als spreker, waarbij ze lessen uit de natuur deelt. Zij studeerde zoölogie, met name gedrag en ecologie. Van jongs af aan was zij veel in de Weense dierentuin te vinden; eerst als bezoeker, later ook als medewerker. In Nederland werkte zij eerder bij de Apenheul. Zij schreef onder andere het boek ‘Stoor nooit een vlooiende aap’ (2019).

Bij mensapen lijkt het logisch dat het individuele persoonlijkheden zijn, met eigen wil en voorkeuren. Maar geldt dit ook voor tijgers, voor adelaarsroggen of kwallen?  Werken dieren samen, ‘netweken’ ze, zijn ze altruïstisch? Constanze Mager heeft in haar carrière veel dieren geobserveerd en weet vanuit haar achtergrond als bioloog nog veel meer interessants te vertellen. Zij schreef hierover tal van columns in Management Team en in De Telegraaf.

Interessant is ook, hoe dieren tegen ‘hobby’s’ aankijken. Dieren in dierentuinen beschikken ten opzichte van hun wilde soortgenoten dikwijls over veel vrije tijd. De verzamelwoede van Japanse makaken en het kunstzinnige talent van chimpansees. En wat kunnen wij hiervan leren? Zouden bedrijven eens moeten afkijken bij de samenwerking van stokstaartjes? Wat hebben kabeljauwen en beurshandelaren met elkaar gemeen?

Er zijn allerlei overeenkomsten te vinden tussen de dieren- en mensenwereld. En wellicht hebben diersoorten allang oplossingen gevonden voor problemen die ons dagelijks hoofdpijn bezorgen.

Constanze Mager vertelt over onze collegaprimaten, maar we horen ook verfrissende verhalen en anekdotes over minder voor de hand liggende diersoorten, zoals neushoornvogels, Madagaskarwevers, cheeta’s, poetslipvisjes en flamingo’s. Ook zij blijken ons nog wel iets te kunnen leren over communiceren, samenwerken, motiveren, efficiënt handelen en optimaal presteren.

We hopen u te mogen verwelkomen op 26 april.

Datum woensdag 26 april 2023

Tijd
19:30 – 20:00 uur: inloop
20:00 – 22:00 uur: lezing (met pauze rond 21:00 uur)

Locatie Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle

Route bekijk op Google Maps

Prijs
€ 5 standaard*
€ 3 leden van het Humanistisch Verbond*
*Graag contant betalen bij binnenkomst