Beginnen over het einde

Met het openhartige en ontroerende boek Beginnen over het einde wil Henk Blanken een ‘goede dood’ mogelijk maken voor diepdemente ouderen. Het boek, een uitgave van De Correspondent, is méér dan een boek. Het is ook zijn wilsverklaring. En het pamflet van een activist. Gesteund door het Humanistisch Verbond en door De Correspondent, waarvoor hij schrijft over ‘dood en aftakeling’, probeert hij te bereiken dat de naasten van wilsonbekwame demente patiënten een stem krijgen bij hun euthanasie.

Henk Blanken (Rotterdam, 1959) is schrijver en journalist. Hij werkte voor Het Vrije Volk (1980-1987) en de Volkskrant (1987-2003) en was adjunct-hoofdredacteur bij Dagblad van het Noorden (2003-2011).   In 2011 kreeg hij de diagnose parkinson, waarna hij weer ging schrijven en met een onderzoeksteam van zijn krant en van RTV Noord de Tegel won voor de reconstructie van Project X, de Facebook-rellen in Haren.

Hij publiceerde drie boeken over journalistiek, waaronder het Handboek Verhalende Journalistiek (met Wim de Jong) en geldt als de evangelist van de narratieve reportage. Bij vrijwel alle kranten in Nederland en Vlaanderen en voor zowat alle opleidingen journalistiek verzorgde hij cursussen. Zijn journalistieke werk werd behalve met de Tegel – de belangrijkste journalistieke prijs in Nederland – ook bekroond met het Gouden Pennetje, de Groninger Persprijs en de Europese prijs voor gezondheidsjournalistiek. Als eerste Nederlandse journalist publiceerde hij een long read in The Guardian.

Bij AtlasContact verscheen in 2015 de non-fictieroman Pistoolvinger, over zijn leven met parkinson, die ook in Duitse vertaling uitkwam. Drie jaar later publiceerde hij van dat boek een uitgebreide en geheel herschreven versie, Je gaat er niet dood aan.

Henk Blanken is getrouwd en woont in Haren, Groningen.

maandag 16 december
 locatie: Theater de Bres, Schoolstraat 4 Leeuwarden
Aanvang: 14.00 uur, zaal open 13.30 uur.

De lezing is afgelopen om 16.00 uur, mogelijkheid tot napraten tot 17.00 uur.
De toegang is gratis – aanmelden verplicht bij [email protected]