De stip in Emmem
Het toyisme is een kunstenaarscollectief dat in 1992 werd opgericht door drie kunstschilders uit Emmen. Beeld door: urgenda

Toyisme

Dertig jaar geleden ontstond deze beweging in Emmen. Zij heeft zich inmiddels gevestigd  op het voormalige Dennenoord-terrein in Zuidlaren. De kunstwerken die in groepsverband worden gemaakt benaderen ‘serieuze onderwerpen op een speelse, maar vooral gepaste, manier’, benadrukt één van de kunstenaars in een interview in de Bühne ‘Als je het spelen verleert, wordt het leven wel erg saai’.

Waarom een bezoek aan de Toyisten?

De deelnemers aan de levenskunstgroep herkennen zich in het Toyisme.  Gedurende de vier jaar van het bestaan hebben zij op hun manier geëxperimenteerd met  wisselende werkvormen, steeds met een speels karakter.

In maart 2018 begonnen zij met vijf personen met maandelijkse middagactiviteiten rond thema’s die er toe doen. Onderwerpen die vaak persoonlijk raken, met veel ruimte voor zelfreflectie en aandacht voor elkaar. Wat doet dit thema/ de activiteit met mij, met de ander? Hoe verhoudt dit zich tot gebeurtenissen in mijn leven en… wil ik deze delen in de groep?

Tekenen, schilderen, voorlezen, gezelschapsspelen, fotograferen, collages maken, wandelen, museumbezoeken, een labyrint volgen. Dit is slechts een greep uit de speelse activiteiten waarmee wij sociale, maatschappelijke en soms persoonlijke thema’s benaderden en onze middag vulden.

Deze vier jaren kende de kleine groep een wisselende samenstelling met een vaste kern. Er is nu ruimte voor uitbreiding. Door de ateliers van de Toyisten te bezoeken willen zij geïnteresseerden in de levenskunstgroep laten ervaren wat het is om op deze manier naar levenskunst te kijken en zich ook aan te sluiten. Door samen te dwalen door de ateliers, en nieuwe werkwijzen te ontdekken kunnen wij het Toyisme én elkaar ontmoeten.  Worden we in beweging gezet?

Nieuwsgierig? Bezoek hier de website van het Toyisme.

Smaakt dit naar meer?  Meld u zich dan aan vóór 5 januari. 
Als minimaal 15 personen zich aanmelden, kan een presentatie over de stijl van het Toyisme worden geboekt voor 10 euro p.p (incl. een drankje en iets lekkers). Zo niet dan is de entree gratis en lopen we zelf rond en drinken we iets in een nabijgelegen restaurant. Kom naar Zuid-Laren en deel deze ervaring met ons!

Marlon Busstra, Willy van der Kolk, Agnes Swierstra, Ineke van der Vliet.

Datum en tijd 19 januari 2023, 13:30 – 17:00 uur

Adres Toyisme Kunstbeweging Studio (op het terrein van voormalig Dennenoord), Paviljoen Vredestein E20, 9741 KA, Zuidlaren Google Maps

Wijkrestaurant, Zuidend E36, 9471 KG, Zuidlaren

Aanmelden bij Marlon Busstra, via mail of door te bellen naar 06 13200785.

Wilt u samen reizen?  Vermeld bij aanmelding uw postcode; wij doen dan ons best om samen reizen te faciliteren.