Klimaatcursus

Wil je meer leren over klimaatverandering en de positieve impact die jij kan hebben op het klimaat? Dan is de IVN Klimaatcursus ‘De groene verandering’ wat voor jou! De cursus gaat in op de huidige stand van zaken rondom klimaatverandering en de wisselwerking tussen mens en klimaat.

Aan het einde van de IVN Klimaatcursus heb je een stevige dosis kennis, inspiratie en vaardigheden om een positieve, duurzame impact te kunnen hebben op je omgeving. De cursus is bedoeld om de theoretische basiskennis over klimaatverandering te leren en zelf actie te komen om een bijdrage te leveren aan de groene veranderingen.

Dat het klimaat verandert is duidelijk voor iedereen die het wil zien. Internet, radio, tv en kranten verhalen dagelijks over grote en kleine rampen als gevolg van die verandering. Droogte, extreme regenval, overstromingen komen steeds vaker voor. Nieuwe soorten planten en dieren verschijnen en oude verdwijnen. Je wil er graag wat tegen doen. Maar waar moet je mee beginnen en hoe kan je anderen duidelijk maken hoe het zit?

Er is helaas veel onbetrouwbare informatie in omloop. Om overzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en hoe daarover gecommuniceerd wordt, heeft IVN Gelderland mensen opgeleid om het verhaal over klimaatveranderingen helder te vertellen. Deze docenten vormen de kern van een cursus over omgaan met klimaatverandering. HV Arnhem Rijnstreek biedt deze cursus aan samen met IVN Zuidwest Veluwezoom en Nivon Arnhem e.o.

In de cursus wordt de klimaatverandering in een breed perspectief geplaatst. Klimaat, natuur en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s, maar ook de wisselwerking tussen het menselijk handelen en klimaatverandering komt aan de orde. In twee excursies in de omgeving maak je kennis met duurzame initiatieven.

Naast kennisoverdracht biedt de cursus ook handvatten om zelf in actie te komen. Met kennis over klimaatcommunicatie en rechtvaardigheid krijg je inzicht in wat je zelf in je omgeving kunt aanpakken om (de gevolgen van) klimaatverandering tegen te gaan.

Om deel te nemen aan de cursus is geen voorkennis vereist. Het enige wat je nodig hebt is de motivatie om samen te leren en een steentje bij te dragen. Tijdens de cursus werk je toe naar een actieplan. Elke bijeenkomst krijg je een weekopdracht mee, die jou helpt bij de ontwikkeling van jouw actieplan. Houd er rekening mee dat je gemiddeld nog circa 1 uur per week tijd reserveert voor het maken van jouw actieplan.

De cursus bestaat uit negen bijeenkomsten en twee excursies. Hij wordt gegeven door IVN docenten en begeleid door vrijwilligers van IVN, HV en Nivon. De twee excursies naar bedrijven of organisaties die werk maken van aanpassing aan klimaatverandering worden later nog ingepland en zullen overdag plaatsvinden.

1. Introductie
2. Theorieles systeem aarde
3. Theorieles invloed van de mens op het klimaat
4. Theorieles invloed van het klimaat op de mens
5. Theorieles systeemverandering
6. Workshop storytelling
7. Werken aan klimaatactieplan
8. Werken aan klimaatactieplan
9. Presentatie klimaatactieplan en evaluatie

Wanneer: donderdag 3, 10 en 24 februari, 10, 17 en 24 maart, 7, 21 en 28 april 2022 van 19:30 tot 21:30 uur
Kosten: € 60,00
Aanmelden vóór 27 januari 2022 bij [email protected] of tel. 026 – 333 24 49

Neem voor meer informatie over de cursus contact op met Henny Tax: [email protected] of 06 – 163 72 758