Klimaatcursus

Ben jij betrokken bij het klimaat en milieu en wil je er meer over weten? Dan is deze cursus iets voor jou!

Aan het einde van deze klimaatcursus heb je een stevige dosis kennis, inspiratie en vaardigheden om een positieve, duurzame impact te kunnen hebben op je omgeving. De cursus is bedoeld om de theoretische basiskennis over klimaatverandering te leren en zelf actie te komen om een bijdrage te leveren aan de groene veranderingen.

Dat het klimaat verandert is duidelijk voor iedereen die het wil zien. Internet, radio, tv en kranten verhalen dagelijks over grote en kleine rampen als gevolg van die verandering. Droogte, extreme regenval, overstromingen komen steeds vaker voor. Nieuwe soorten planten en dieren verschijnen en oude verdwijnen. Je wil er graag wat tegen doen. Maar waar moet je mee beginnen en hoe kan je anderen duidelijk maken hoe het zit? Er is helaas veel onbetrouwbare informatie in omloop.

Om overzicht te krijgen in de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en hoe daarover gecommuniceerd wordt, zijn mensen opgeleid om het verhaal over klimaatveranderingen helder te vertellen. Deze docenten vormen de kern van een cursus over omgaan met klimaatverandering. HV Drechtsteden biedt deze cursus aan samen met IVN Dordrecht.

In deze cursus wordt de klimaatverandering in een breed perspectief geplaatst. Klimaat, natuur en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s, maar ook de wisselwerking tussen het menselijk handelen en klimaatverandering komt aan de orde. In drie excursies in de omgeving maak je kennis met duurzame initiatieven.

Naast kennisoverdracht biedt de cursus ook handvatten om zelf in actie te komen. Met kennis over klimaatcommunicatie en rechtvaardigheid krijg je inzicht in wat je zelf in je omgeving kunt aanpakken om (de gevolgen van) klimaatverandering tegen te gaan.

Om deel te nemen aan de cursus is geen voorkennis vereist. Het enige wat je nodig hebt is de motivatie om samen te leren en een steentje bij te dragen. Tijdens de cursus werk je toe naar een actieplan.

Programma

De cursus bestaat uit negen bijeenkomsten en twee excursies. Hij wordt gegeven door ervaren IVN docenten en begeleid door vrijwilligers van IVN en HV. De twee excursies naar bedrijven of organisaties die werk maken van aanpassing aan klimaatverandering worden later nog ingepland en zullen overdag plaatsvinden.

1. 17 mei – Introductie en start theorieles systeem aarde
2. 21 mei – Excursie Nieuwe Dordtse Biesbosch
3. 24 mei – Theorieles invloed van de mens op het klimaat
4. 7 juni – Theorieles invloed van het klimaat op de mens
5. 11 juni – Excursie Duurzaamheidscentrum Weizigt en Workshop Storytelling
6. 27 september – Theorieles systeemverandering
7. 4 oktober – Introductie en werken aan klimaatactieplan
8. 8 oktober – Excursie Klimaatadaptatie in de stad (onder voorbehoud)
9. 18 oktober – Presentatie klimaatactieplan en Afsluiting

Wanneer
dinsdag (van 19:30 – 22:00 uur) 17 en 24 mei, 7 juni, 27 sept, 4 en 18 oktober
zaterdag (van 9:00 – 12:00 uur) 21 mei, 11 juni, 8 oktober (excursies onder voorbehoud)

Waar Bezoekerscentrum ’t Weetpunt, Develpad 169, Zwijndrecht.

* Workshop Storytelling (11 juni) vindt plaats in: Ontmoetingscentrum De Prinsemarij, Nassauweg 4, Dordrecht.

Kosten
€ 60,00 voor leden IVN en Humanistisch Verbond
€ 75,00 voor niet leden

Aanmelden (ook voor meer  info) vóór 15 april 2022: e-mail hv.drechtsteden@ziggo.nl  of bel 078 8804484

Na aanmelding ontvang je een bevestiging met een betalingsverzoek. Na betaling is je aanmelding definitief.