Cursusbeeld 'Kennismaken met humanisme'

In 2,5 uur leer je de beginselen van het humanisme kennen en hoe je ze in je eigen leven kunt toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Datum en tijd donderdagavond 16 november 2023,
van 19:30 – 22:00 uur

Locatie Grand café Utopie, Waldeck Pymontkade 116, Den Haag Google Maps

Docent Jos de Wit

Prijs (inclusief koffie/thee):
€ 35 standaard
€ 25 leden Humanistisch Verbond
€ 20 bij minimum inkomen en studenten
€ 15 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan via het formulier, onderaan op deze pagina.

josdewit

Docent: Jos de Wit
Jos de Wit is historicus en filosoof en werkte 25 jaar als onderzoeker en adviseur in het sociale domein. Sinds 2016 werkt hij als leerkracht Humanistisch Vormingsonderwijs (HVO) op meerdere basisscholen. Daarnaast geeft hij lezingen en cursussen, en organiseert hij filosofische wandelingen voor het Humanistisch Verbond en de Vrije Academie.

Aanmelden

Deze cursus is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.