Cursusbeeld 'Kennismaken met humanisme'

In 2,5 uur leer je de beginselen van het humanisme kennen en hoe je ze in je eigen leven kunt toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Datum en tijd dinsdagavond 31 oktober 2023,
van 19:15 – 21:45 uur

Locatie Huis de Pinto, Antoniesbreestraat 69, Amsterdam Google Maps

* Deze locatie is rolstoeltoegankelijk. Er is geen rolstoeltoilet. Wel in de buurt, bij ‘In de Waag’ op de Nieuwmarkt.

Docent Maudy van Klaveren

Prijs (inclusief koffie/thee):
€ 35 standaard
€ 25 leden Humanistisch Verbond
€ 20 bij minimum inkomen en studenten
€ 15 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Prosper de Roos

Docent: Prosper de Roos
Prosper is filosoof en mediamaker. Hij doceert, schrijft, organiseert filosofische wandelingen en maakt documentaires. Hij is geïnteresseerd in de interactie tussen de mens, zijn omgeving en de verhalen die wij vertellen. Deze staan niet op zichzelf maar beïnvloeden hoe wij onszelf, de ander en de wereld tegemoet treden. “De mens is geen eiland. We delen een wereld: met elkaar, de natuur en andere diersoorten.”

Aanmelden

Deze cursus is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.