Cursusbeeld 'Kennismaken met humanisme'

In 2,5 uur leer je de beginselen van het humanisme kennen en hoe je ze in je eigen leven kunt toepassen. Welke wijsheden van humanistische inspiratiebronnen zoals Erasmus, Spinoza, Arendt en Manschot kan jij inzetten bij het maken van kleine en grotere keuzes?

In gesprek met elkaar onderzoek je wat het humanisme voor jou kan betekenen. Je krijgt inzicht in je eigen praktische wijsheid en wat jij belangrijk vindt. Zo komt de humanistische traditie tot leven en beoefen je een belangrijk aspect van het humanisme: de dialoog.

Datum en tijd vrijdag 20 oktober 2023
van 10:30 – 13:00 uur

Locatie Sint Franciscus Xaveriuskerk, Het Zand 29, Amersfoort Google Maps

* Deze locatie is rolstoeltoegankelijk. Er is geen rolstoeltoilet.

Docent Bas Nabers

Prijs (inclusief koffie/thee):
€ 35 standaard
€ 25 leden Humanistisch Verbond
€ 20 bij minimum inkomen en studenten
€ 15 leden Humanistisch Verbond met een minimum inkomen

Wil je meedoen? Meld je nu aan, onderaan op deze pagina.

Bas Nabers

Docent: Bas Nabers
Bas Nabers studeerde geschiedenis en filosofie in Groningen, Nijmegen, Tübingen en Berlijn. Sinds 2014 werkt hij als filosoof, na een kort verblijf als gids in Lapland. In zijn werk stelt hij ons praktische leven centraal en koestert hij de filosofie tegelijk als kunst van het denken. Hij houdt zich bezig met ontwikkelingen rond sociale inclusie en de impact van levensvragen. Wie ben ik als mens? Wat maakt ons leven de moeite waard? Over díe vragen zet Bas mensen graag aan het denken.

Aanmelden

Deze cursus is volgeboekt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

Humanisme, zeg je?

Het humanisme is een levensbeschouwing, gebaseerd op waarden. Vrijheid is een belangrijke waarde. Verbondenheid en verantwoordelijkheid zijn minstens zo belangrijk. Aan dichtgetimmerde dogma’s doet het humanisme niet. Humanisten baseren zich op wat ze zélf goed en zinvol vinden. Wat is mijn rol in de wereld? Hoe kijk ik naar de ander? Wat drijft mij?

Humanisten vertrouwen in de regel op het eigen kompas en maken graag eigen keuzes, of het nu gaat om de liefde, de dood of het leven zelf. Maar humanisten denken niet alleen aan zichzelf. Minstens zo relevant is de vraag hoe je van betekenis kunt zijn voor de ander en de wereld waarin we leven.