Agenda Groningen

 

14 sep

In gesprek over islam en geweld

In 2014 domineerde Islamitische Staat (IS) het nieuws uit het Midden-Oosten. IS viel bij ons hoofdzakelijk op door de gewelddadigheden die zijn leger pleegde, en de terroristische aanslagen die in zijn naam werden gepleegd in Europa. Het kalifaat is inmiddels dankzij militair ingrijpen van buitenaf sterk op zijn retour maar gaat ondergronds waarschijnlijk verder.

De vraag naar de relatie tussen geweld en islam speelt een belangrijke rol in het publieke debat wereldwijd en dus ook in Nederland. Vertegenwoordigers van een relatief nieuwe conservatieve stroming in de westerse politiek leggen een direct verband tussen islam en geweld. Andere, meer progressief georiënteerden, verklaren het geweld vanuit islamitische hoek meer vanuit de (neo)koloniale geschiedenis. Uiteraard worden beide zienswijzen ook vaak gecombineerd.

Hierover gaan wij als jonge humanisten in gesprek. Daarbij geven we elkaar geen gedetailleerde geschiedenislessen. Aan de hand van korte beeldfragmenten bespreken we de relatie tussen geweld, islam en (neo)koloniale geschiedenis.

Historicus Gijs Boerhout heeft het programma samengesteld en zal de avond in goede banen leiden.

Inloop vanaf 19:30 uur.

Aanmelden: ivo_hengst@hotmail.com