19 april nodigen we jullie weer uit om aan te sluiten bij de filmavond in Utrecht. In de sfeervolle werfkelder De Witte Lely gaan de deuren open om 19 uur en starten we om 19.30 uur met een introductie van de film door Ina Brouwer.

Dit keer draaien we een Franse film in een klein kustplaatsje vlakbij Marseille. Toen het nog een gehucht was, met wat vissershutjes en een haventje, vestigde Maurice zich daar met zijn gezin: zijn vrouw, twee zoons en een dochter. Samen met de buren bouwde hij daar een villa met een prachtig terras met uitkijk op zee. De dorpsgemeenschap was toen nog hecht: men besprak het weer, wat er op de klippen gebeurde, de visvangst. Maurice, een socialist, zette zich enorm voor de gemeenschap in. Hij organiseerde feesten en opende een klein restaurantje Mange-Tout waar je goedkoop spaghetti kon eten.
Nu – twintig jaar later – is het dorp leeg: de vissershutten zijn vakantiewoningen. Alleen in de zomer zijn er toeristen. Projectontwikkelaars zien er brood in. Niet alleen de omgeving veranderde, maar ook de vertrouwde waarden: gastvrijheid, gemeenschapsgevoel en het omgaan met tijd. Het grote
geld won het van de solidariteit.
Vader Maurice en oudste zoon Armand zijn alleen achtergebleven. Armand heeft het restaurant van zijn vader overgenomen en op het menu staat nog altijd hetzelfde spaghettirecept dat moeder destijds maakte. Joseph, de middelste zoon vertrok: hij werd eerst revolutionair, arbeider in de fabriek, daarna universitair docent vol ideeën om de samenleving te veranderen. Dochter Angèle werd een beroemd theaterartieste. Zij vertrok twintig jaar geleden na een dramatische gebeurtenis. Zij houdt haar vader daarvoor verantwoordelijk. Zij wilde nooit meer terug.
Als vader Maurice wordt getroffen door een zware beroerte, komen de volwassen kinderen met tegenzin weer bij elkaar. Er moet van alles geregeld worden maar geen van hen kan het verleden loslaten. Niet alleen hun privéleven staat stil, ook hun familie verandert niet. Deze familie heeft geen zicht op een andere
toekomst, er is geen nieuwe horizon. Toch staat ook hun leven niet stil. Leven gaat altijd door. Wereldgebeurtenissen voltrekken zich juist aan de kust van de Middellandse zee. Er stranden groepjes vluchtelingen met kinderen in kleine bootjes. Er ontstaan andere problemen en dilemma’s. Uiteindelijk flakkert daardoor de hoop weer op en vinden ze stilaan een nieuwe richting in hun bestaan.

Na de filmvertoning is er een nabespreking waar we met elkaar de impressies zullen delen. Wat deed de film met je? Welke boodschap haalde je uit het verhaal? Waar herken je je in, of herken je je absoluut niet in? We zien er naar uit je daar weer te zien!

*Dit jaar vindt de filmavond plaats op de volgende data: 15 februari, 19 april, 21 juni, 20 september, 18 oktober, 15 november.

Kosten en aanmelden

Entree is gratis voor HV-leden, 5 euro voor niet-leden. Graag vooraf reserveren via [email protected].