De Film

Deze film uit 2004 van de Iranees-Koerdische regisseur Bahman Ghobadi speelt zich af in een vluchtelingenkamp in het grensgebied tussen Irak en Turkije, kort voor de Amerikaanse invasie van Irak in 2003.

 

De belangrijkste rollen in de film worden gespeeld door kinderen zonder acteerervaring, die onder leiding van de regisseur heel natuurlijke, prachtige vertolkingen leveren. Ondanks hun erbarmelijke leefomstandigheden zijn de kinderen in het kamp vindingrijk genoeg om geld te verdienen en te overleven. Er is zelfs ruimte voor humor. Deze kindermaatschappij heeft zijn eigen hiërarchie.

 

De leider, die de bijnaam Satellite draagt, organiseert gevaarlijke spelletjes als het demonteren van landmijnen, met als gevolg dat veel van de jongens fysiek mismaakt zijn. Henkov, die een voorspellende gave heeft, is een van hen. Hij neemt de zorg op zich voor het mooie meisje Agrin en een klein jongetje, dat misschien wel haar zoontje is. Satellite raakt gefascineerd door de schoonheid van het meisje en probeert het wat bizarre universum van dit trio binnen te dringen. Elk van hen is getekend door hun eigen tragedie.

 

Dit is een film die niet alleen de oorlog documenteert, maar ook de minder bekende kant van de oorlog: de levens die zich daarbinnen afspelen, de psychologie, het dagelijks leven en het geestelijk lijden van oorlogskinderen.

HV Filmavonden

Zes vrijdagavonden per jaar organiseren we de HV Filmavond. De filmavond begint om 19:30 met een korte inleiding op de film. Na de filmvertoning volgt een filmgesprek. Daarin gaan we onder begeleiding van de inleider met elkaar na wat de film bij ons heeft opgeroepen. Wat heb je eigenlijk gezien? Wat raakte je? Welke beelden hebben indruk gemaakt of roepen vragen op? In het filmgesprek bekijken we de film eigenlijk voor een tweede keer en ontdekken we welke betekenissen ze voor ons onthult. Het filmgesprek is geen discussie, maar een gezamenlijk onderzoek naar de kijkervaring. Zo wordt de film een spiegel die bij ieder van ons levensthema’s en zinvragen naar voren brengt. Op die manier draagt de filmavond bij aan het verdiepen van je eigen levensfilosofie en je kijk op de wereld. Tijdens de HV-filmavond werk je dus letterlijk aan je eigen bildung.

Data:

15 oktober en 19 november 2021

Aankondiging films:

Enkele weken van tevoren wordt bekend gemaakt welke film we kijken. Je kunt je ook aanmelden voor de HVfilm-nieuwsbrief via:[email protected], om een persoonlijke attendering te ontvangen.

Tijd: 19.00u inloop, 19.30-22.00u film met nagesprek, tussen de film en het nagesprek is een pauze.
Locatie:  De Witte Lely, Oudegracht 296 aan de Werf, 3511 NX Utrecht
Kosten: gratis voor leden en € 5,- voor overige geïnteresseerden. NB er is alleen contante betaling mogelijk, graag zoveel mogelijk gepast betalen.