HV Filmavonden

Op vrijdagavond 18 juni 2021 is de eerste de HV-Filmavond van dit jaar! Dit vieren we met een extra lange film van bijna 2 uur. Let op: we starten eerder; om 19.00 uur al, met inloop vanaf 18.45 uur!

De locatie is in Crowne Plaza in Utrecht. Op deze locatie kan de 1,5m afstand in acht worden genomen. Denk van tevoren wel even aan je mondkapje (deze kan af op de zitplaats) en de andere coronamaatrdegelen, die nog steeds van kracht zijn. Het aantal zitplaatsen is beperkt. Meld je daarom aan via mail: [email protected].

De Film

Sciencefiction films zijn bij uitstek geschikt voor het belichten van existentiële en filosofische thema’s. Als geen ander genre bezitten ze de vrijheid om te spelen met tijd en ruimte en geven de menselijke verbeelding ongelimiteerde ruimte voor het verkennen van fundamentele vragen. Wat is de mens? Wat is de aard van tijd? Wat is onze plek in de kosmos? Doorgaans worden deze films groots verpakt en voorzien van oogverblindende actie in futuristische settingen. Toch zijn niet alle sciencefictionfilms actiefilms. Zo nu en dan verschijnt er een ingetogen meesterwerk dat via de fantasierijke en ongebruikelijke setting grootse vragen persoonlijk en invoelbaar maakt. Zo ook de film die wij op 18 juni gaan zien.

Wanneer twaalf buitenaardse schepen op allerlei plekken op aarde zijn geland, wordt linguïst Louise Banks door de Amerikaanse overheid benaderd om te helpen contact te leggen met de buitenaardse wezens. De communicatie met deze mysterieuze wezens is tot dan toe onbegrijpelijk en niet mogelijk geweest. Als Louise samen met natuurwetenschapper Ian Donnely langzaam met deze wezens in contact treedt, ontdekken ze dat deze via cirkelvormige symbolen communiceren. Terwijl zij zich toeleggen op het doorgronden van deze nieuwe taal, loopt de wereldwijde druk om te reageren op de aanwezigheid van de stilzwijgende schepen steeds verder op. Maar eigenlijk gaat deze film niet over die ‘buitenwereld’.

De film belicht namelijk niet alleen de voorvallen rondom het werk van Louise Banks, maar juist wat de ontmoeting met de woordloze wezens met haar doet. Haar eigen geschiedenis en toekomst worden onderdeel van haar zoektocht de wezens en hun aanwezigheid op aarde te begrijpen. Wie is zij zelf eigenlijk? Waar draait haar leven om? Wat is de betekenis van de droombeelden die zij steeds vaker gaat zien? En wat te doen wanneer zij eenmaal zicht krijgt op de toekomst?

De film onderzoekt de magische werking van tijd en het mysterie van onze bestemming. Maar stelt ook vragen bij onze omgang met datgene wat wij niet kennen, het onbekende en wonderbaarlijke. Hoe tegelijk krachtig en breekbaar contact en communicatie eigenlijk is. Een film die via sfeervolle beelden en een intrigerend verhaal ook een gevoel van verwondering bij de kijker weet te wekken.

Algemene informatie

Enkele weken van tevoren wordt bekendgemaakt welke film we kijken. Je kunt je ook aanmelden voor de HV-Film-nieuwsbrief via: hvfil[email protected] om een persoonlijke attendering te ontvangen.

Datum: 18 juni
Tijd: 18.45u inloop, 19:00-22:00 film met nagesprek, tussen de film en het nagesprek is een pauze.
Locatie: Crowne Plaza, Catharijne Esplanade 13, 3511 WK Utrecht.
Vooraf aanmelden via: [email protected]
.
Kosten: gratis voor leden en € 5,- voor overige geïnteresseerden (graag contant en gepast betalen of pinnen). Koffie, thee en water zijn inbegrepen.

Routebeschrijving Crowne Plaza:

De ingang van Crowne Plaza bevindt zich in Hoog Catharijne. Wanneer je HC binnenloopt vanaf Utrecht Centraal, kun je zowel links- als rechtsom langs de winkels lopen en bereik je het deel dat zich boven de Catharijnesingel bevindt. Neem daar de roltrap (of lift) naar beneden. Kijk om je heen en je ziet met roze neonletters Crowne Plaza. Loop naar binnen (daar is geen receptie) en dan door naar de lift. Ga met de lift naar de 3e etage. Daar is wel een receptie en staat ook aangegeven in welke zaal wij de film gaan kijken.

Data:

18 juni, 17 september, 15 oktober en 19 november 2021

Aankondiging films:

Enkele weken van tevoren wordt bekend gemaakt welke film we kijken. Je kunt je ook aanmelden voor de HVfilm-nieuwsbrief via:[email protected], om een persoonlijke attendering te ontvangen.

Tijd: 19.00u inloop, 19.30-22.00u film met nagesprek, tussen de film en het nagesprek is een pauze.
Locatie:  Crowne Plaza Utrecht – Central Station, Catharijne Esplanade 13, Utrecht
Kosten: gratis voor leden en € 5,- voor overige geïnteresseerden. NB er is alleen contante betaling mogelijk, graag zoveel mogelijk gepast betalen.