Agenda Deventer en omstreken

HV Café Deventer: "Het leven van Rudy Kousbroek"

23 sep

HV Café Deventer: "Het leven van Rudy Kousbroek"

 

"Altijd kritisch naar dingen blijven kijken." Op 23 september spreekt Rudi Schreijnders over zijn grote inspirator Rudy Kousbroek.

Rudy Schreijnders, literatuurhistoricus en lange tijd werkzaam als voorlichter bij Humanitas, heeft zijn droom verwezenlijkt: een biografie van Rudy Kousbroek. Nog bij leven heeft Schreijnders hem van zijn plan op de hoogte gebracht. Kousbroek stemde volmondig in met het idee.

Schreijnders plaatst in zijn vorig jaar afgeronde dissertatie, Kousbroek op gelijke hoogte met Michel Montaigne en Multatuli,  auteurs die in het Humanisme een rol van betekenis hebben gespeeld. Kousbroek kennen we vooral als essayist en Schreynders ziet het essay als  belichaming van het humanisme. Humanisme beschouwt hij  als het recht van de mens om alles te bevragen en te bekritiseren zonder inmenging van kerk of staat; Ideeën uit verlichting en vrijdenken.

Herman Rudolf (Rudy) Kousbroek (Pematang Siantar, 1 november 1929 - Leiden, 4 april 2010) was een Nederlands schrijver, dichter, journalist, vertaler en vooral essayist (P.C.Hooftprijs 1975 voor essayistiek). Samen met auteurs als Hugo Claus, Lucebert en Gerrit Kouwenaar behoorde Kousbroek tot de groep der Vijftigers. Natuurwetenschappelijk en empirisch denken gingen bij Kousbroek samen met een door het surrealisme gevormde kijk op de wereld, welke de plaats inneemt van de door hem verworpen metafysica. Kousbroek is de auteur van vele speelse, kritische beschouwingen en, in zijn latere jaren, van korte essays naar aanleiding van foto's. Zijn grote dierenliefde spreekt uit veel van deze publicaties. Kritisch hoofdwerk is waarschijnlijk 'Het Oostindisch kampsyndroom', over de koloniale mentaliteit, de Japanse bezetting en de verwerking van het verlies van Nederlands-Indië.
 
Dat je van schrijvers kunt leren, hoor je niet vaak, toch kan een schrijver vaak  dingen zeggen die je bewondert en waar je je ideeën en misschien je leven aan aanpast. Van kousbroek, zo betoogde Schreynders ooit eerder, heeft hij vooral kritisch leren kijken naar denkbeelden en ideologiën, om op enige afstand zijn gedachten hierover te vormen, zonder meegesleept te worden. 

Voor zijn lezing op 23 september nodigen we u van harte uit,