Workshop voor woordliefhebbers

Stadsdichter Jeroen Kraakman: “Bekijk de wereld met andere ogen”

Op woensdag 24 april is de stadsdichter van Zwolle Jeroen Kraakman te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Hij begon in 2017 zijn gedichten te publiceren in wijkkrant de Assendorper en bracht aan het eind van dat jaar zijn dichtbundel ‘Als de dichter zingt’ uit. Op 31 januari jongstleden werd hij benoemd als nieuwe stadsdichter van Zwolle. Hij volgt daarmee Kees Smits op. Op deze avond organiseert hij de workshop ‘Zwolle Dicht!’

Kraakman is iemand die graag observeert en hij heeft een scherp oog voor detail. In zijn eigen werk hanteert hij geen vaste versvormen (zoals haiku of sonnet); hij laat zich leiden door de woorden en de taal. “Als je geen vaste regels hebt voor rijm en metrum, heb je meer vrijheid. Het is dan de kunst om boeiend te blijven voor de lezer of de luisteraar. Ik merk daarbij dat er ook verschil zit tussen papier of voordracht. Sommige gedichten doen het op papier goed, andere komen juist helemaal tot leven als ik ze voorlees.”

Tijdens deze poëzieworkshop is het aan de deelnemers zelf welke vorm ze kiezen. Kraakman: “Ik zal aan het begin heel kort wat vertellen over een aantal vaste vormen en over zaken als metrum en rijm. Maar ik wil vooral dat mensen zelf geïnspireerd raken op deze avond. Als je leert om iets goed te observeren en dat in woorden te vangen, bekijk je de wereld vervolgens met andere ogen.” Hij is benieuwd wat voor Zwolse gedichten er zullen ontstaan in de Stadkamer.

De avond begint met een algemene introductie, met daarbij ook een paar voorbeelden van het eigen werk van Jeroen Kraakman. Vervolgens gaan de deelnemers in twee rondes zelf aan het dichten. Voor wie wil is er gelegenheid om het eigen gedicht voor te dragen. Rond 22.00 sluiten we gezamenlijk af.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (gratis voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.