Het verval van het christendom en de opkomst van de islam

Marcel Hulspas: “Een verhaal zó fantastisch dat je het onmogelijk kan verzinnen”

Op woensdag 22 mei is wetenschapsjournalist Marcel Hulspas te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Hulspas schreef eerder al het boek ‘Mohammed en het ontstaan van de islam’. Zijn nieuwste boek zou je kunnen zien als vervolg daarop: Hulspas verdiepte zich in opkomst en ondergang van het Byzantijnse rijk. Daarmee gaat dit boek onvermijdelijk ook over de opkomst van de islam en over een van de grootste omwentelingen in de geschiedenis van Europa en het Midden-Oosten.

Op deze woensdagavond zal Hulspas een levendig beeld schetsen van een zeer gewelddadige periode in de wereldgeschiedenis, waarbij hij veranderende theologische denkbeelden koppelt aan politieke machtsspelletjes en brede maatschappelijke ontwikkelingen. Marcel Hulspas licht toe: “Eerst ontstond een diepe crisis, daarna was er een verwoestende oorlog en tot slot doken uit de woestijn, als uit de diepten van de hel, enorme Arabische legers op.”

Om een goed beeld van deze bij het brede publiek nog vrij onbekende periode te kunnen schetsen, moet je van veel markten thuis zijn. Theologische, politieke, economische en historische factoren spelen allemaal een rol. En als íemand ons daarin op levendige wijze mee kan nemen, is het wel de erudiete en bevlogen Marcel Hulspas.

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle.

Inloop vanaf 19.30 uur.
Deelname 5 euro (Gratis voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.