Els Leijs

Stambomen en streepjescodes

Op woensdag 18 december is Els Leijs te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Zij is ‘familiedetective’ en houdt zich al sinds 1992 bezig met complexe zoekacties over de hele wereld. Zij helpt daarmee mensen om hun biologische familie te vinden, met name gericht op (groot)vaders. Els Leijs richtte haar eigen recherchebureau op en verschijnt regelmatig in verschillende media; zo werkte ze lange tijd voor KRO Spoorloos.

Afkomst is belangrijk voor mensen. Dat blijkt wel uit de grote aantallen Nederlanders die zich bezighouden met genealogisch onderzoek. Je ouders en grootouders ken je vrijwel altijd, maar hoe verder je terug gaat in de tijd, hoe fijner het netwerk zich vertakt. En als je dan weer terugreist naar het nu neemt het aantal achterneven en -nichten exponentieel toe. Zo komen ook Nederlanders die hier al generaties wonen aan familieleden op alle andere continenten. Tegenwoordig is het door een combinatie van digitale stambomen en laagdrempelig DNA-onderzoek makkelijker dan ooit om zulke verre familie op te sporen.

Els Leijs (66) kwam de laatste jaren in de media door haar ondersteuning van donorkinderen bij het vinden van hun (vaak anonieme) donorvader. Haar hulp werd o.a. ingeroepen door de tientallen biologische kinderen van de omstreden donorarts Karbaat. Zij zal op deze avond wat meer vertellen over de achtergronden: hoe werkt DNA-onderzoek en met welke mate van zekerheid kun je uitspraken doen? Wat zijn indrukwekkende verhalen die zij persoonlijk heeft meegemaakt bij haar werk als familiedetective? En last but not least: welke vijf redenen zijn er om zelf een DNA-test te doen?

Deze lezing is interessant voor mensen die zelf genealogisch onderzoek doen, voor donor- of adoptiekinderen (en hun omgeving) en voor iedereen die geïnteresseerd is in biologie en afstamming. Ook de morele dilemma’s die hiermee samenhangen zijn interessant: moet je de waarheid wel altijd willen weten? Wat betekent het voor een familie als de biologische afstamming anders blijkt dan verwacht?

Datum 18 december 2019
Tijd 20:00 – 22:00 uur
Inloop
vanaf 19.30 uur.
Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.