Het is de bedoeling dat we met elkaar in gesprek gaan, in dialoog, dat wil zeggen: we gaan goed naar elkaar luisteren en op elkaar aansluiten om zo ruimte te geven aan verschillende ervaringen en ideeën in de groep. Dan kunnen we de vragen die het thema oproept ook met elkaar onderzoeken.

Het thema zal dit keer zijn REIZEN.

  1. Wat was de eerste reis die je (bewust) hebt gemaakt? Waar ging je naar toe en wat is je van die reis bijgebleven?

In verhalen en gedichten wordt de reis vaak gebruikt als een beeldspraak voor complexe processen: een probleem oplossen, voor ziekte en verlies. Bijv: de levensreis, de laatste reis, op weg zijn naar je einddoel, op een kruispunt in je leven staan, de haven is in zicht, je klimt uit een dal of je gaat door diepe dalen etc..

  1. Welke reis, in letterlijke of figuurlijke zin, is jou het meest bijgebleven?

Het gaan van de weg is een oeroude metafoor voor het leven en de reis is daarbij vaak ook een uitdrukking van het zoeken naar de zin van het leven. Van de omzwervingen van Odysseus, de zoektocht naar de graal van Koning Arthur, de pelgrimsreizen in vele religies tot een vrij recent boek als Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier.

  1. Wat zijn de voordelen en beperkingen van de reis als metafoor voor het leven? Ben je de kapitein van je eigen bootje?

Tijdens het humanistisch café bespreken de deelnemers actuele thema’s met elkaar aan de hand van teksten, gedichten en muziek. Leentje den Boer of Gerda Grave, beide humanistisch geestelijk begeleider, leiden het gesprek en inspireren deelnemers tot nadenken. Thema’s zijn bijvoorbeeld stilte, bescheidenheid en eindigheid.

Het café is er voor een verdiepingsmoment, om anderen te ontmoeten en om over eigen grenzen heen te kijken.

Prijs: gratis voor leden | niet-leden € 2,-.
Er kunnen maximaal 11 deelnemers aansluiten.
Aanmelden bij Leentje de Boer (06 – 195 76 683).