Muziek en Brein: de kracht van muziek

Neurowetenschapper Ben van Cranenburgh over menselijke muzikaliteit en onze wonderlijke hersenen

Op woensdag 27 maart is dr. Ben van Cranenburgh te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Van Cranenburgh (1945) studeerde geneeskunde in Amsterdam, promoveerde in de neurofysiologie en richtte het ITON (Instituut voor toegepaste neurowetenschappen) op. Hij wil de kloof tussen neurowetenschap en de dagelijkse praktijk overbruggen en richt zich met deze lezing daarom op een breed publiek.

Van Cranenburgh deed veel onderzoek naar de relaties tussen muziek en het brein. Bij het maken, luisteren en ervaren van muziek zijn veel verschillende delen van de hersenen betrokken. Muziek zit heel diep verankerd in ons brein: alzheimerpatiënten vertonen bij muziektherapie vaak verrassend sterke reacties. Van Cranenburgh hierover: “Bij demente mensen zijn vaak nog ‘eilanden van talent’ aanwezig, zoals schilderen of zingen.” Hij pleit voor meer aandacht voor deze vorm van therapie.

Maar ook voor andere mensen is muziek belangrijk. Van Cranenburgh is zelf naast neurowetenschapper verdienstelijk pianist, klarinettist en altviolist. Hij weet dus zowel in theorie als uit de praktijk hoe veeleisend muziek kan zijn voor de hersenen. “Kinderen die op muziekles zitten, presteren vaak beter op school,” aldus Van Cranenburgh, “muziek bereikt alle uithoeken van het brein en heeft echt meerwaarde.” In deze lezing gaat hij in op de vele manieren waarop muziek ons brein beïnvloedt en verbetert.

Tijdens deze interessante avond komen we erachter wat er nu eigenlijk gebeurt in de hersenen tijdens het luisteren en maken van muziek, dit dankzij de nieuwste fMRI-technieken. Van Cranenburgh breekt een lans voor het belang van muziek voor jong en oud. Hij laat overtuigend zien waarom muziek altijd weer terugkomt in ons leven en waarom muziek geldt als een van de belangrijkste menselijke cultuuruitingen.

Zoals altijd is er na de pauze veel gelegenheid tot discussie met de spreker. Het boek ‘Muziek en brein’ zal tijdens de lezing te koop zijn (20 euro, contant te voldoen).

Locatie: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.

Foto: Paul Dijkstra, fotodijkstra.nl

Inloop vanaf 19.30 uur.
Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.