Martin Harlaar:
In samenwerking met het Humanistisch Verbond in Vlaanderen heb ik twee boeken gepubliceerd in het kader van het GROTE VRAGEN-project (zie bijlage). Voor de boeken zie: Martin Harlaar – Gompel&Svacina (gompel-svacina.eu)
Het meest recente boek verscheen voorjaar 2022 en is getiteld: Ben ik wel woke genoeg? Een ontdekkingstocht door het land der Social Justice Warriors. (zie flyer) In het eerste deel van het boek schets ik in 23 afleveringen een algemeen beeld van allerlei ontwikkelingen die met de term woke worden aangeduid.
In het tweede deel geven 26 academici (zowel woke-vriendelijke als woke-kritische academici) uit binnen- en buitenland antwoord op de vraag of het vrije woord en de wetenschappelijke methode onder druk staan ten gevolge van woke activisme.
Aanleiding voor mijn ontdekkingstocht was een bericht in de krant dat de Amerikaanse humanisten de beroemde bioloog Richard Dawkins een prijs hadden afgepakt, feitelijk omdat hij het gewaagd had te volharden in het wetenschappelijke standpunt dat hormonen en operaties het biologische geslacht van iemand niet kunnen veranderen en dat als je dat zegt je zult worden belasterd. Ik viel vervolgens van de ene verbazing in de andere, hetgeen uiteindelijk uitmondde in dit boek.
Ik weet niet of deze onderwerpen in de Afdeling Zeeland van het HV leven, maar ik zal informatie verschaffen op 30 september. Het is een zeer complex onderwerp en één enkele lezing zal waarschijnlijk meer vragen oproepen dan antwoorden geven. Vooraf wil ik vragen verzamelen die er bij humanisten leven (zo mogelijk na het lezen van het boek).
Mijn meest recente artikel dat ik voor het Humanistisch Verbond in Vlaanderen schreef, kunt u lezen op: Woke Universiteit Leiden: Wijken voor de waan van de dag – Humanistisch Verbond
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Martin Harlaar (Amsterdam 1956). Historicus. Woonde en werkte van 2006 tot 2016 parttime in Antwerpen. Werkte voor het Vlaamse Humanistisch Verbond mee aan twee tentoonstellingen: over de euthanasiewetgeving en over de geschiedenis van het humanisme in Vlaanderen. Ook initieerde en organiseerde hij twee debatavonden over de multiculturele samenleving.
De afgelopen jaren heeft hij (in samenwerking met het Vlaamse HV) twee boeken gepubliceerd: Martin Harlaar – Gompel&Svacina (gompel-svacina.eu)
2021: De getemde mens. Waar komt (volgens u) onze moraal vandaan? Voor dit boek schreven meer dan 140 mensen een bijdrage, waaronder schrijvers, academici, politici, twee bisschoppen en de opperrabbijn van Nederland.
2022: De getemde mens. Een ontdekkingstocht door het land der Social Justice Warriors. De eerste helft van het boek bestaat uit 23 artikelen over woke die hij voor het Vlaamse HV schreef. Het tweede deel uit 26 bijdragen van zowel woke-vriendelijke als woke-kritische academici uit binnen- en buitenland. (voor meer info zie digitale flyer bij deze mail)
Eind 2023, begin 2024 zal naar verwachting een boek over transgenderisme verschijnen: Gender obsessie. Hoe maakbaar is onze identiteit als M/V/X?
Martin Harlaar voelt zich sterk verbonden met de pacifistisch socialistische traditie in Nederland. Hij is woke-kritisch, maar stemt desondanks nog altijd GroenLinks. Hij maakt zich grote zorgen over de kritiekloze houding binnen links over de uitwassen van het woke-activisme. Zo vindt hij het vervangen van het woord ‘vrouwen’ door ‘Nederlanders die menstrueren’ op de website van het HV (13 april 2022) een aanfluiting. Vrouwen worden teruggebracht tot menstruerende lichamen.