Etty Hillesum
Beeld door: beeld via stadkamer.nl

Vanavond vertelt zij over het project waar ze nu mee bezig is: een biografie van Etty Hillesum. Deze Nederlands-Joodse vrouw leefde van 1914 tot 1943. Zij werd vermoord in Auschwitz en werd postuum wereldwijd bekend door haar dagboek, dat als bloemlezing werd uitgegeven in 1981 als Het verstoorde leven: Dagboek van Etty Hillesum 1941-1943. De biografie verschijnt eind september 2022.

Judith Koelemeijer zal op deze avond vertellen over haar zoektocht naar Etty Hillesum. Etty groeide op in onder meer Deventer, waar haar vader rector van het gymnasium was. Ze studeerde rechten en Slavische Talen in Amsterdam. Tijdens de oorlog werkte ze als lid van de Joodse Raad in Westerbork. Ze zou uiteindelijk in 1943 ook zelf worden gedeporteerd naar Auschwitz.

De dagboeken van Etty Hillesum maakten haar tot een wereldwijd bekende naam. Maakt dat het makkelijker om een boek over haar te schrijven, of juist moeilijker? Is het schrijfproces voor Judith Koelemeijer nu vergelijkbaar met bij haar eerdere boeken, of moet ze een andere werkwijze gebruiken? Wat was er allemaal te vinden in de archieven, en hoe brengt dat Etty dichterbij?

Datum maandag 25 april 2022
Locatie
Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle Google Maps
Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Deelname Toegang is gratis. Reserveren kan via Stadkamer.nl