Apocalypsofie is de titel van de bijeenkomst van het Humanistisch Café van woensdag 27 september a.s.

Volgens filosoof Lisa Doeland, die een boek met die titel schreef, kunnen we alleen onze verantwoordelijkheid nemen als we stilstaan bij de klimaatramp die zich om ons heen voltrekt. Alleen hopen dat het beter zal worden, helpt niet. In een kort filmpje houdt zij daarom een pleidooi voor doemdenken.

Op de achterflap van haar boek ” Apocalypsofie” van begin dit jaar wordt haar visie als volgt geformuleerd:

”Leven gaat onvermijdelijk gepaard met verlies, met verval en met afval – wie leeft maakt vuile handen en laat een ecologische voetdruk achter. Toch dromen we liever van recycling zonder restjes binnen een circulaire economie, van een wereld waarin alles zich laat opruimen en oplossen. Lisa Doeland confronteert ons met het illusoire karakter van deze ’Groene droom’.

Vervolgens zal René van der Luer (van o.a. Grootouders voor het klimaat) in een presentatie aan de hand van voorbeelden laten zien dat wij in de loop der tijd al menige deadline zijn gepasseerd.

En intussen lijkt onze houding nog steeds te zijn: ”We weten het wel, …………… maar toch!”

U bent van harte welkom in café Pelt, Pancratiusplein 48 in Heerlen. Het Humanistisch Café begint om 19:00 u, de entree is gratis.

 

In oktober wordt het Humanistisch Café georganiseerd op de 18e . Op deze woensdagavond is het thema ”Gezonder en gelukkiger oud worden, leven in een woongemeenschap voor 50+”.  Chantal Saes zal deze avond inleiden.